Євросоюз озвучив умови співпраці з "Талібаном": Що очікують від бойовиків

Європейський Союз (ЄС) повідомив, що працюватиме з "Талібаном", за дотримання бойовиками певних умов

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Євросоюз озвучив умови співпраці з "Талі…
Фото: Getty Images

Йдеться про дотримання основних прав людини, включно з правами жінок. Також ЄС вимагає не допустити використання території Афганістану терористами.

Про це повідомив високий представник ЄС Жозеп Боррель після екстреної зустрічі міністрів закордонних справ країн Союзу для обговорення швидкого захоплення талібів, повідомляє Depo.ua із посиланням на Reuters.

За його словами, ЄС продовжить надавати допомогу афганському народові. Співпраця з майбутнім урядом буде можлива за умови дотримання основних прав усіх афганців, включаючи жінок, молодь та осіб, які належать до меншин. Також від талібів очікують дотримання міжнародних зобов'язань Афганістану.

Зазначається, що від "Талібану" вимагають боротися з корупцією у країні та запобігати використання країни терористичними організаціями.

"ЄС також підтримуватиме сусідів Афганістану у зв'язку з негативними наслідками, яких слід очікувати від збільшення потоку біженців та мігрантів", – додав Боррель.

Високий предстваник ЄС визнав необхідність діалогу з бойовиками, оскільки влада у країні перебуває в їхніх руках.

"Ми повинні зв'язатися з владою в Кабулі ... таліби виграли війну, тому нам доведеться з ними поговорити", – зауважив він.

Нагадаємо, дещо раніше стало відомо, що "Талібан" обіцяє не забирати у афганських жінок право на освіту та роботу. Про це повідомив прес-секретар "Талібану" Забігулла Муджахід на прес-конференції.

Довідка: 15 серпня бойовики радикального руху "Талібан" заявили, що взяли під контроль всі території Афганістану. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку після того, як бойовики взяли президентський палац в облогу, а згодом покинув країну. 

Жителі столиці Афганістану Кабула масово залишають захоплене "Талібаном" місто. Евакуюють із нього й іноземців та дипломатів різних країн.

За даними телеканалу Al Arabiya, представники "Талібану" оголосили, що іноземні громадяни повинні виїхати з Кабула. Ті ж, хто вирішить залишитися в місті, зобов'язані будуть реєструватися у представників нових органів влади.

Управління Афганістаном було передано раді, до якої увійшли глава Вищої ради по національному примиренню Абдулла Абдулла та екс-президент Карзай.

Згодом ця Рада передасть владу представникам радикального руху "Талібан".

Читайте також: Хто такі таліби: Звідки взялися, що скоїли і як взяли Афганістан

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme