Фінляндія хоче запровадити обов'язковий військовий призов для жінок

У парламенті Фінляндії запропонували зробити військовий призов обов'язковим для жінок
 

Журналіст відділу новин
Фінляндія хоче запровадити обов'язковий…
Фото: Puolustusvoimat

При цьому військова служба обов'язковою для жінок не буде.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на телерадіокомпанію Yle.

Зазначається, що парламентська комісія, що закінчила роботу на минулому тижні, запропонувала зробити призов обов'язковим для жінок. При цьому обов'язковий призов не означає обов'язкової армійської служби для жінок.

"Комісія вважає, що це крок на шляху до зменшення гендерної нерівності, який допоможе перевірити ситуацію цілої вікової групи: зокрема, їхнє здоров'я, освіту, трудові перспективи та психологічний стан", – йдеться у повідомленні.

При цьому неявку на призов пропонують карати штрафом.

Міністерство оборони Фінляндії вважає, що обов'язковий призов для всіх допоможе підвищити популярність армійської служби серед жінок.

Як відомо, цього року понад 1600 жінок обрали добровільну службу в армії Фінляндії.

Нагадаємо, 17 лютого 2020 року міністр оборони Фінляндії Антті Кайкконен запропонував розглянути варіант призову жінок до війська.

15 квітня 2021 року стало відомо, що у Фінляндії жінки проходять підготовку для служби в спеціальних військових підрозділах.

5 червня 2021 року у Фінляндії вирішили, що в рамках експерименту чоловіки та жінки спільно проживатимуть в одних казармах. Експеримент триватиме у шести військових частинах упродовж 2021 року і стосується тільки спальних приміщень казарм. Соціальні ж об'єкти, такі як душові та інші санітарні об’єкти, як і раніше, будуть розділені для чоловіків і жінок.

Довідка: У Фінляндії комплектування військ здійснюється за змішаним принципом – строкова служба за призовом та контрактна.

Військову службу за призовому у Фінляндії щорічно проходять близько 20 тисяч осіб для збройних сил чисельністю у 25 тисяч осіб та населенню країни у 5,5 млн.

Жінки в армії Фінляндії проходять службу добровільно, у загальній кількості призовників на рік їх чисельність складає близько однієї тисячі.

Читайте також: Жінки в армії: Чим допоможе Україні створення Центру гендерних компетенцій

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme