Газова угода Угорщини та Росії не порушує законодавство ЄС, – Боррель

Високий представник Європейського Союзу Жозеп Боррель повідомив, що газова угода про постачання газу з Росії в Угорщину в обхід України не порушує законодавство ЄС

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Газова угода Угорщини та Росії не порушу…
Фото: Pixabay

За його словами, Угорщина має право на укладання подібних двосторонніх угод.

Боррель не бачить у цьому нічного протиправного, повідомляє Depo.ua із посиланням на Reuters.

"Наскільки мені відомо, в угоді між Угорщиною і "Газпромом" немає нічого протизаконного, нічого, що суперечило б європейському законодавству", – зазначив він.

Зауважимо, перевірку щодо порушення законодавства має провести Європейська комісія.

Нагадаємо, 1 жовтня 2021 року російський газовий монополіст "Газпром" розпочав поставки газу в Угорщину в обхід території України.

Генеральний директор компанії ТОВ "Оператор ГТС України" Сергій Макогон повідомив, що заявки на транзит газу не надійшли, незважаючи на те, що потужності з України на вихід в Угорщину законтрактовані на весь газовий рік – з 1 жовтня 2021 року до 30 вересня 2022 року – у розмірі 24,6 млн куб. м на добу.

За його словами, монополізація газових маршрутів "Газпромом" ставить питання щодо основоположних принципів функціонування газових ринків ЄС – конкурентності та прозорості.

Довідка: 27 вересня Угорщина підписала контракт з російським "Газпромом" про постачання газу. Угода між Угорщиною та Росією діятиме впродовж 15 років.

Вона передбачає поставку 4,5 млрд кубометрів газу. При цьому 3,5 млрд кубометрів газу будуть поставлятися через територію Сербії, а ще мільярд кубометрів – через Австрію.

Гендиректор "Оператора ГТС України" Сергій Макогон допустив зупинку транзиту газу до Угорщини через її контракт з РФ.

За його словами, як тільки у Росії з'являється можливість обійти Україну при транзиті газу, запускаються довші, але власні транзитні газопроводи.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що Україна відповідатиме на цей "удар".

Відомо, що Україна вже відклала засідання Міжурядової комісії з питань економічного співробітництва, але, за словами Кулеби, це – не останній крок української сторони у відповідь на цей контракт.

Водночас Угорщина звинуватила Україну у втручанні у внутрішні справи через критику газового контракту з Росією. За словами міністра закордонних справ Угорщини Петера Сіярто, угода в жодному разі не є політичною – вона є питанням енергетичної безпеки країни.

Після цього Угорщина викликала "на килим" посла України для надання пояснень щодо реакції на газовий контракт країни з Росією. Водночас МЗС України викликало посла Угорщини в Києві.

Читайте також: Молдова проти "Газпрому": Чим загрожує Україні протистояння сусідів з російським монополістом

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme