Генпрокурор Венедіктова взяла під себе "департамент війни"

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова стала керівницею департаменту, що розслідує злочини, скоєні в умовах збройного конфлікту

Михайло Хомченко

Про це інформує Depo.ua із посиланням на сайт Офісу генпрокурора.

Відомо, що 29 червня Венедіктова передала відповідний департамент своєму заступнику Максиму Якубовському. Раніше ним опікувався інший її заступник – Гюндуз Мамедов. Однак 30 червня Якубовський передав його генпрокурору. 

Ймовірно, що рішення про передачу департаменту Якубовським Венедіктовій пов'язано з можливим конфліктом інтересів через нардепа від ОПЗЖ Віктора Медведчука. Якубовський з 2012 до 2014 року працював в експертному центрі, який створили при "Українському виборі" –  саме "департамент війни" й розслідує справу про "Український вибір".

Відомо, що повна назва департаменту — Департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, які вчинили в умовах збройного конфлікту. Його створили у 2019 році, і він займається розслідуванням злочинів, що посягають на основи національної безпеки України, недоторканність державних кордонів, і злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Криму.

Цей же департамент співпрацює з Міжнародним кримінальним судом щодо злочинів Росії. Зокрема, йдеться про переслідування журналістів в окупованому Криму, порушення майнових прав, пропаганду війни серед дітей, віроломні вбивства українських військовослужбовців під час подій в Іловайську та Донецькому аеропорту у 2014—2015 роках.

Нагадаємо, нещодавно у СБУ заявили про збільшення кібератак на Україну на тлі концентрації російських військ біля кордонів.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua