Венедіктова передала "департамент війни" у підпорядкування колишньому соратнику Медведчука

Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова підписала 29 червня наказ, відповідно до якого департамент нагляду за кримінальними провадженнями за злочинами, скоєними в умовах збройного конфлікту був виведений з підпорядкування заступника генпрокурора Гюндуза Мамедова та переданий в підпорядкування заступнику генпрокурора Максиму Якубовскому
 

Журналіст стрічки новин

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на наказ від 29 червня на сайті Офісу генпрокурора.

Зазначається, що новий керівник департаменту Якубовський може мати конфлікт інтересів.

Відомо, що Мамедов буде й надалі працювати в Департаменті захисту інтересів дітей та протидії насильству і співпрацювати із Тренінговим центром прокурорів України.

Водночас, як повідомила координаторка "Медійна ініціатива за права людини" Ольга Решетилова у Facebook, Якубовський, який курує військову прокуратуру, не має жодного досвіду у розслідуванні воєнних злочинів і порушень міжнародного гуманітарного права.

"Півтора роки спільної системної роботи громадських організацій і професійних ідейних прокурорів щодо доведення відповідальності Росії за розв’язання збройного конфлікту зараз під великою загрозою", – написала вона.

За її словами, жодної попередньої роботи про збереження інституційної пам‘яті і контакту з ключовими організаціями проведено не було.

"Тобто департамент по війні повернули у темні часи Матіоса і повного хаосу, коли військові, воєнні злочини, злочини проти нацбезпеки – все на купу у братські могили проваджень, коли щось розібрати практично неможливо", – додала вона.

Нагадаємо, у вересні 2020 року генеральний прокурор України Ірина Венедіктова представила колективу Офісу генпрокурора заступника Максима Якубовського.

Якубовський також був юристом у компаніях, пов'язаних з проросійським політиком Віктором Медведчуком. Він працював у партії Віктора Медведчука "Український вибір". Також 2011 по 2013 рр., Якубовський працював експертом Центру правових ініціатив "Правова держава", який теж пов’язаний із Віктором Медведчуком. 

Довідка: "Департамент війни" був створений ще в структурі Генеральної прокуратури в жовтні 2019 року. Ініціатором і ідеологом створення подібного підрозділу на центральному рівні став заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов. Департамент, по суті, є мозковим центром, який формує єдину практику з розслідування тяжких злочинів і грубих порушень прав людини на основі міжнародної практики.

Йдеться про такі військові злочини та злочини проти людяності, як незаконне і насильницьке переміщення осіб, порушення екологічних норм, руйнування культурних цінностей, переслідування за політичними та релігійними переконаннями, примус до служби в збройних силах країни-окупанта, мілітаризація дітей, віроломні вбивства, використання "живих щитів", не вибіркові обстріли цивільної інфраструктури та використання заборонених засобів ведення війни, насильницькі зникнення, тортури, примус до праці. Також департамент здійснює інформаційно-аналітичне забезпечення роботи у кримінальних провадженнях даної категорії.

На сьогодні департамент координує розслідування таких резонансних справ, як захоплення Криму, MH17, Іловайську та Дебальцевську трагедії, захоплення моряків в Керченській протоці, а також катастрофу українського пасажирського літака в Ірані. В цілому, це 160 масштабних кримінальних проваджень по 177 осіб. Обсяг лише окремих справ становить понад 1500 томів, в яких досліджуються події всього періоду ведення РФ агресивної війни проти України. 

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme