Гепатит А: Українцям розповіли, як передається і що важливо робити, аби не захворіти

У Міністерстві охорони здоров'я розповіли, що таке гепатит А, як він передається та чи можна уникнути зараження

Журналіст стрічки новин
Гепатит А: Українцям розповіли, як перед…
Фото: ЕРА

Гепатит А, який також називають хворобою Боткіна — це запальне захворювання печінки. На нього можна захворіти переважно через споживання заражених харчових продуктів чи води або під час близького контакту з хворим.

За словами фахівців МОЗ, гепатит А не має хронічної форми, утім може бути вкрай неприємним. Одужання іноді триває кілька місяців, пише Depo.ua.

Особливість цього вірусу в тому, що він довго зберігається в навколишньому середовищі й може залишатися життєздатним навіть після обробки харчових продуктів, які звичайно використовуються для боротьби з патогенами.

На сьогодні специфічного лікування гепатиту А не існує. Зазвичай воно направлене на відновлення водного балансу в організмі пацієнта й підтримку збалансованого харчування.

"Найефективнішими засобами боротьби з гепатитом А є поліпшення санітарних умов (зокрема, доступу до питної води), підвищення безпеки харчових продуктів і вакцинація", – наголошують у МОЗ.

Там також додають, що в Україні щеплення від гепатиту А не входить до календаря рутинних щеплень, однак у нас зареєстровані дві неживі вакцини від гепатиту А, які дозволені до використання для дітей віком від одного року. Курс щеплень складається з двох доз з інтервалом у півроку місяців. Під час введення однієї з доз людина отримує препарат, який захищає одразу і від гепатиту А, і В.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про найкращі продукти для здоров'я печінки.

Читайте також: Є шанс узяти під контроль: Чому зросла увага до проблеми вірусних гепатитів

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme