Глава МЗС Бельгії вибачилася за поїздку до окупованого Криму

Міністерка закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб під час зустрічі з українським колегою Дмитром Кулебою вибачилася за те, що незаконно відвідувала анексований Крим

Журналіст відділу новин
Глава МЗС Бельгії вибачилася за поїздку…
Аджа Лябіб

Про це йдеться у спільній заяві глав МЗС за підсумками зустрічі, передає Depo.ua.

Зазначається, що Лябіб визнала, що незаконно потрапила до Криму у 2021 році як журналістка і режисерка-документалістка.

"Як режисерка документальних фільмів вона втілювала проєкт, що демонстрував, як росія використовувала культуру як силу та пропаганду, і як митці могли жити під утисками в такий складний історичний період. Вона щиро шкодує, що цей візит відбувся за таких обставин", — ідеться в заяві.

Лябіб особисто запевнила у своїй підтримці та готовності Бельгії сприяти поверненню миру та відбудові України.

"Міністр Кулеба привітав щиру відданість Бельгії територіальній цілісності України, а також внесок, який вона робить у це", — йдеться в заяві.

Переговори відбулись у Празі, де проходить неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн ЄС.

Нагадаємо, у липні тоді новопризначена очільниця МЗС Бельгії Хаджа Лябіб написала листа Кулебі, де заявила про необхідність поважати територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Нагадаємо, колишня журналістка Хаджа Лябіб стала міністеркою закордонних справ Бельгії 15 липня, замінивши на посаді Софі Вільмес. Однак ЗМІ звернули увагу, що в липні 2021 року вона відвідувала окупований Крим — про це свідчать дописи в соцмережах та коментарі Лябіб у медіа.

24 липня 2021 року вона опублікувала в Instagram повідомлення про приїзд до окупованого Криму. Тоді Лябіб приїздила на фестиваль "Глобальные ценности", організований Севастопольським академічним російським драматичним театром імені Луначарського. Пізніше в коментарях у медіа вона наголошувала, що фестиваль був головною метою поїздки до окупованого Криму.

Журналісти розпитували її про поїздку та статус півострова, спитавши, звідки вона повертається — з "України чи росії". Лябіб не дала чіткої відповіді, але сказала, що для того, "аби приземлитися в аеропорту Сімферополя, потрібна російська віза".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme