Інтерпол видалив дані щодо затриманого в Італії режисера Лавренчука

Інтерпол визнав, що Російська Федерація переслідує українського режисера Євгена Лавренчука за політичними мотивами

Редактор стрічки новин
Інтерпол видалив дані щодо затриманого в…
Фото: Facebook Євгена Лавренчука

Дані щодо затриманого в Італії українського режисера Євгена Лавренчука були видалені із системи Інтерполу через невідповідність її статуту правоохоронної організації. Однак італійський суд відмовляється відпустити його в Україну. 

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на своїй сторінці у Facebook, передає Depo.ua.

"На моє прохання Національна поліція України звернулась до Міжнародної організації кримінальної поліції – Інтерполу щодо з’ясування правомірності використання РФ інформаційної системи Інтерпол, зокрема шляхом зловживання інструментами та можливостями Інтерпол у переслідуванні Євгена Лавренчука, якого було затримано в Італійській Республіці та поміщено у в’язницю м.Неаполь "Поджореале".

Відповідно до отриманої інформації від Національної поліції України, відомості щодо громадянина України Євгена Лавренчука, які оброблялися в обліках Інтерполу за запитом Національного центрального бюро Інтерполу в Російській Федерації були видалені через їх невідповідність положенням статті 3 Статуту Інтерполу, згідно з якою суворо заборонено здійснювати будь-яке втручання або діяльність політичного, військового, релігійного або расового характеру", - зазначається у повідомленні.

Денісова також розповіла, що 27 січня відбулось судове засідання в міському суді м. Неаполь, під час якого адвокати Лавренчука подали клопотання про скасування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту і надання йому дозволу виїхати в Україну. Адже через видалення Інтерполом відомостей з власних обліків підстав для подальшого затримання громадянина України немає.

Однак неапольський суд у задоволенні вимог відмовив, пояснивши, що процес перевірки доводів РФ, яка надіслала матеріали щодо екстрадиції, вже розпочався в суді. Отже, на цій стадії неможливо припинити розгляд, оскільки має бути ухвалено рішення суду.

"Суд надав термін – 30 днів, за який прокуратура м. Неаполь має вивчити матеріали, які надійшли з РФ, та поінформувати про своє бачення цього питання: чи існують підстави для видачі Євгена Лавренчука Росії. Після цього суд ухвалить відповідне рішення", – поінформувала омбудсмен.

Денісова додала, що викликає занепокоєння той факт, що Міністерство юстиції Італії та прокуратура м.Неаполь, знаючи про видалення Інтерполом Євгена Лавренчука з обліків як такого, що розшукується Росією, і яка вимагає його екстрадиції, офіційно не відреагували на цей факт і не вжили заходів щодо звільнення Лавренчука з в’язниці, де він безпідставно утримувався 35 днів і не дали йому безперешкодно виїхати в Україну.

"З метою захисту та поновлення прав громадянина України звертаюся до Міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби з проханням вжити усіх необхідних політико-дипломатичних та консульських заходів для припинення грубих порушень прав незаконно затриманого в Італії громадянина України Євгена Лавренчука та забезпечення його негайного повернення в Україну", – написала Денісова. 

Денісова про ситуацію з затриманням в Італії Євгена Лавренчука

Нагадаємо, в Італії 17 грудня 2021 року за запитом Росії щодо екстрадиції затримали українського режисера Євгена Лавренчука. Росія звинувачує Лавренчука у фінансових махінаціях. 

Довідка: Євген Лавренчук – український театральний режисер, колишній головний режисер Одеського театру опери та балету, ректор "Першої української школи театру і кіно".

Влада Росії вважає, що вісім років тому Лавренчук нібито вчинив кримінальне порушення, перебуваючи на території РФ.

Деталі справи не розголошуються, проте відомо, що режисера звинувачують у фінансових порушеннях, які він начебто скоїв на території Росії.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme