Іран пішов на поступки щодо ядерної програми

Іран дозволить Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) обслуговувати камери спостереження на своїх ядерних об'єктах
 

Журналіст відділу новин

Відповідна домовленість була досягнута під час візиту глави МАГАТЕ Рафаеля Гроссі в Тегеран.

Про повідомляє Depo.ua з посиланням на агентство Reuters.

Зазначається, що переговори з главою МАГАТЕ націлені на ослаблення протистояння між Тегераном і заходом, оскільки воно загрожує ескалацією і зривом переговорів про відновлення ядерної угоди з Іраном.

"Інспекторам МАГАТЕ дозволено обслуговувати ідентифіковане обладнання і замінювати їх носії, які будуть зберігатися під спільними печатками МАГАТЕ і AEOI в Ісламській Республіці Іран", – йдеться в спільній заяві ядерних органів.

Повідомляється, що Гроссі прибув до Тегерана напередодні засідання Ради керуючих МАГАТЕ, яке відбудеться наступного тижня. Він зустрінеться з новим главою Організації з атомної енергії Ірану Мохаммедом Есламі.

Нагадаємо, 11 лютого голова Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі повідомив, що Іран почав виробництво металевого урану, який використовують при створенні ядерної зброї. 

19 лютого Адміністрація президента США Джо Байдена раніше заявила про готовність почати переговори з Іраном щодо повернення до угоди, укладеної у 2015 році і спрямованої на запобігання появи у Тегерана ядерної зброї. 

23 лютого в Ірані обмежили інспекції МАГАТЕ на ядерних об’єктах, заборонивши їх проведення у рамках Додаткового протоколу до Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) 2015 року, але залишивши інспекції в рамках Угоди про гарантії з МАГАТЕ. 

17 березня ЗМІ повідомляли, що Іран почав збагачення урану на підземному заводі в Натанзі (провінція Ісфахан) за допомогою вдосконалених центрифуг другого типу IR-4.

Довідка: Ядерна угода між Іраном і шістьма країнами (Великою Британією, Німеччиною, Китаєм, Росією, США і Францією) була підписана у 2015 році. Угода передбачала обмеження ядерної програми Ірану і тимчасові обмеження на продаж і закупівлю озброєнь в обмін на зняття з Тегерана міжнародних санкцій.

У 2018 році США вийшли з угоди і відновили односторонні санкції проти Ірану. Це викликало критику з боку інших учасників угоди. Тегеран у відповідь оголосив про поетапне скорочення своїх зобов’язань за угодою.

Читайте також: Іран взявся за ядерний уран: Чим це загрожує Україні

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme