UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Іран за крок до створення ядерної бомби, – New York Times

Приблизно за місяць Іран отримає достатньо матеріалів, щоб виготовити власну ядерну зброю
 

Журналіст відділу новин
Іран за крок до створення ядерної бомби,…
Фото: ЕРА

Таким чином Тегеран подолає "червону лінію" встановлену для нього Сполученими Штатами Америки та їхніми союзниками у ядерній програмі.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на The New York Times.

"Експерти, що вивчають нові дані, які містяться у останніх звітах Міжнародного агентства з атомної енергії та групи атомної інспекції Організації Об'єднаних Націй, стверджують, що, збагативши ядерне паливо в останні місяці майже до рівня створення бомби, Іран отримав можливість виробляти паливо, необхідне для однієї ядерної боєголовки протягом місяця або близько до того", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що федеральні чиновники, які бачили секретні оцінки, не мають можливості обговорювати офіційні оцінки, але в ході бесіди зізнаються, що вони вважали, що Ірану знадобиться лише кілька місяців.

У звіті, опублікованому у понеділок Інститутом науки та міжнародної безпеки, приватною групою, яка спеціалізується на аналізі висновків агентства Організації Об'єднаних Націй, робиться висновок, що гонка за збагачення урану чистотою 60 % – трохи нижче рівня бомби – мала дозволити Ірану виготовити паливо для однієї бомби "всього за один місяць". Друга бомба, може бути вироблена менш ніж за три місяці, а третя – менш ніж за п'ять.

Водночас провідний автор звіту Девід Олбрайт вважає, що дії Ірану сигналізують про спроби нового уряду президента Ебрагіма Раїсі шукати нові умови, більш вигідні для Ірану, під час переговорів щодо відновлення угоди 2015 року, яку Трамп свого часу відхилив.

Як відомо, офіційних переговорів не було з червня. Але після обрання нового консервативного президента Ірану – Раїсі, американські чиновники очікують, що він спробує розпочати переговори заново, вимагаючи значно більших більшого зменшення санкцій щодо Ірану.

The New York Times.пише, що представники адміністрації Байдена не коментували звіти атомного агентства. Однак, у п'ятницю на запитання про Іран, під час поїздки до Німеччини, держсекретар Антоні Блінкен визнав, що прогрес Ірану був настільки швидким, що відновлення старої угоди незабаром може не мати сенсу.

"Я не збираюся називати цю дату, але ми наближаємося до того, що суворе повернення до виконання старої угоди не відтворює переваг, досягнутих цією угодою", – сказав він журналістам.

Блінкен також сказав, що з плином часу і в міру того, як Іран продовжує досягати прогресів у своїй ядерній програмі, включаючи роботу більш складних центрифуг, збагачення більшого матеріалу, є момент, коли було б дуже важко повернути всі переваги обмежень, з якими Іран погодився шість років тому.

"Ми ще не на цьому етапі, але він наближається", – додав він.

"Наступні кілька тижнів вважаються критичними. Відкриття Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй традиційно є моментом закулісної дипломатії, особливо щодо Ірану, і де офіційні особи нового уряду Ірану, включаючи нового міністра закордонних справ Хусейна Аміра Абдоллахана, мають дебютувати. Вважається, що 56-річний іранський міністр виявить готовність поновити угоду, але на значно кращих для Ірану умовах", – пише американське видання.

Нагадаємо, 11 лютого голова Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі повідомив, що Іран почав виробництво металевого урану, який використовують при створенні ядерної зброї. 

19 лютого Адміністрація президента США Джо Байдена раніше заявила про готовність почати переговори з Іраном щодо повернення до угоди, укладеної у 2015 році і спрямованої на запобігання появи у Тегерана ядерної зброї. 

23 лютого в Ірані обмежили інспекції МАГАТЕ на ядерних об’єктах, заборонивши їх проведення у рамках Додаткового протоколу до Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) 2015 року, але залишивши інспекції в рамках Угоди про гарантії з МАГАТЕ. 

17 березня ЗМІ повідомляли, що Іран почав збагачення урану на підземному заводі в Натанзі (провінція Ісфахан) за допомогою вдосконалених центрифуг другого типу IR-4.

12 вересня ЗМІ писали, що Іран дозволить Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) обслуговувати камери спостереження на своїх ядерних об'єктах.

Читайте також: Іран взявся за ядерний уран: Чим це загрожує Україні

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme