Канада звільнила з-під арешту фіндиректорку Huawei, вона повертається до Китаю

Справа проти фіндиректорки Мен Ваньчжоу з 2018 року була джерелом конфліктів між Вашингтоном та Пекіном

Редактор стрічки новин

Фінансова директорка китайського технологічного гіганта Huawei Мен Ваньчжоу уклала угоду з американськими прокурорами у справі про банківське шахрайство.

Після укладення угоди Мен Ваньчжоу зможе залишити Канаду, де за запитом США впродовж понад двох років було обмежене її пересування, передає Depo.ua з посиланням на "Радіо Свобода".

Прокурори у залі суду в Брукліні 24 вересня оголосили про "відтермінування судового розгляду" до грудня 2022 року. Угода скасовує вимогу США про екстрадицію. 

За даними CTV News, після звільнення фіндиректорка Huawei вилетіла до Китаю. Зазначається, що вона приземлиться в Шеньжені, де розташований головний офіс китайської компанії. 

Як відомо, США домагалися видачі Мен після її затримання владою Канади за ордером США у грудні 2018 року. Американські чиновники звинуватили Мен у імовірному банківському шахрайстві у зв’язку з порушенням режиму санкцій проти Ірану.

Китай своєю чергою звільнив двох громадян Канади, затриманих у Китаї за звинуваченнями у шпигунстві. Як повідомив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо на прес-конференції в Торонто 24 вересня, вони уже скоро повернуться додому.

За його словами, колишній дипломат Майкл Ковріг та підприємець Майкл Спевор "залишили повітряний простір Китаю та наразі прямують додому".

Коврига і Спевора заарештували в Китаї в грудні 2018 року, незабаром після того, як фінансова директорка Huawei і дочка засновника компанії Мен Ваньчжоу була затримана в міжнародному аеропорту Ванкувера.

Канада та Сполучені Штати назвали дії Китаю "заручницькою дипломатією", тоді як Пекін звинуватив обидві країни у змові проти Huawei та використанні екстериторіальних санкцій США проти Мен.

У серпні китайський суд засудив Спевора до 11 років позбавлення волі за шпигунство. Колишнього канадського дипломата Ковріга, який на момент арешту був старшим радником Міжнародної кризової групи, теж звинувачували в шпигунстві. Він мав отримав вирок невдовзі після короткого судового розгляду, який відбувся раніше цього року.

Нагадаємо, у січні 2019 року США офіційно висунули звинувачення компанії Huawei і її фінансовому директору Мен Ваньчжоу. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme