Казахстан третій день поспіль охоплений протестами: Що відбувається

У Казахстані третій день поспіль тривають масові протести через зростання вартості газу на 100% від 1 січня 2022 року

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Казахстан третій день поспіль охоплений…
Фото: Twitter @WuvRDuHceRjsMWs

Протести, які почалися ще 2 січня, перетворилися на масовий мітинг. За цей час декілька разів траплялися сутички між мітингарями та правоохоронцями. Окрім вимог знизити вартість газу, люди хочуть відставки уряду та усунення від політики екс-президента Нурсултана Назарбаєва.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на низку місцевих ЗМІ.

Чому спалахнув протест

1 січня 2022 року вартість газу збільшилася вдвічі, з 60 до 120 тенге за літр. Через це 2 січня на протест вийшли сотні власників автомобілів у місті Жанаозен. Згодом хвиля протестів захопила весь захід Казахстану і мітинг вийшов за межі регіону.

У Міненерго країни намагалися пояснити зростання цін переходом виробників газу на його продаж через електронні торги. Втім, мітингарів таке пояснення не влаштувало. Невдоволення пов'язане з тим, що західні області практично повністю газифіковані у сфері транспорту. Водночас газ виробляється у цьому ж регіоні. Тоді глава Казахстану Касим-Жомарт Токаєв доручив уряду терміново розглянути ситуацію в Жанаозені.

З часом мітингувальники окрім вимог знизити вартість газу почали закликати до відставки уряду, викорінення корупції, будівництва заводів та скорочення безробіття.

Розширення протесту

Вранці 3 січня протести почали ширитися всією країною. У Алмати почалися перебої з інтернетом, а силовики перекрили проїзд до площі Республіки.

Вже вдень цього ж дня на площі в Актау зібралися декілька тисяч людей. Учасники акцій протесту провели ніч у наметах на площах і продовжили мітинг сьогодні, 4 січня.

Протестувальники зібралися на площі Ітимак в Актау, встановили три намети та дві юрти. Люди співають гімн і кричать "Газ – 50". Згодом почалися сутички між мітингарями та силовиками. Водночас у Жанаозені на мітингу перебувають близько 4 тисяч осіб, втім, члени уряду не виходять до них.

Реакція влади

Урядова комісія пообіцяла протестувальникам у місті Актау знизити ціну на газ до 50 тенге за літр та не притягувати учасників акцій до відповідальності.

"Урядова комісія зустрілася з активістами, які зібралися на площі Інтимак у місті Актау. На зустрічі озвучено рішення, прийняті в ході переговорів з ініціативною групою міста Актау, а саме щодо зниження вартості зрідженого газу та встановлення ціни в 50 тенге за літр у Мангістауській області в рамках соціальної відповідальності АТ НК "Азмунайгаз", – йдеться в повідомленні.

Президент Казахстану закликав мітингарів не наслідувати "закликам деструктивних осіб". Він заявив, що уряд ухвалив рішення про зниження ціни за газ. Інші вимоги соціально-економічного характеру Токаєв пообіцяв розглянути окремо, зокрема під час робочої наради 5 січня.

Що відбувається зараз

Зараз очевидці у мережі публікують знімки та стверджують, що до площі Республіки в Алмати прибули військові та спецпідрозділи МВС Казахстану. Окрім цього, силовики застосували сльозогінний газ.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme