Хотів підкупити нардепа Ради: СБУ затримала "лобіста" шоу-бізнесу

Служба безпеки України (СБУ) затримала громадянина України на спробі підкупу депутата Верховної Ради

Журналіст відділу новин
Хотів підкупити нардепа Ради: СБУ затрим…
Фото: Прес-служба СБУ

За внесення "потрібної" правки та відтермінування законопроекту, зловмисники обіцяли народному обранцю $100 тис. щороку.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу СБУ.

Співробітникам СБУ вдалося встановити, що чоловік, який пропонував хабар – керівник організації, що опікується авторськими правами музичних виконавців на території України.

Фактично, ця організація збирає гроші з усіх закладів, де грає музика.

"Передбачалося, що організація передає більшу частину коштів виконавцям – оскільки вони мають авторські права на музику. Втім, користуючись монопольним становищем на ринку, зловмисник створив декілька "компаній-прокладок". Кошти проходили через них і виконавці отримували відсоток не від першої суми, а від "фінальної компанії-прокладки", що зменшувало прибуток музикантів у декілька разів", – розповіли в СБУ.

Уточнюється, що оскільки у Верховній Раді нещодавно зареєстрували законопроект №5572 "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав", який фактично ліквідовує вказану організацію, її керівник пішов на підкуп народних депутатів.

Він запропонував одному з ініціаторів цього законопроекту $100 тис. щорічно.

"Все це – за внесення необхідних правок до законопроекту, а також можливого його відтермінування до голосування на невизначений термін", – уточнили в СБУ.

Зазначається, що $100 тис. для "першого внеску" зловмисник вирішив виділити з підконтрольних "фірм-прокладок".

Сьогодні, 29 жовтня, під час спроби підкупу народного депутата України через його помічника, зловмисника було затримано.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення йому про підозру.

Тривають слідчі дії з метою встановлення всіх обставин злочинної схеми та притягнення до відповідальності інших причетних осіб.

"Заходи з викриття зловмисників проводили співробітники СБУ спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Київської міської прокуратури", – уточнили в СБУ.

Водночас соліст українського гурту "Антитіла", молодіжний посол UNICEF в Україні та волонтер Тарас Тополя у своєму Facebook повідомив, нібито йдеться про затримання директора "ОКУАСП" та "УЛАСП" Олександра Нікіна.

"Поки ми, найбільша спільнота авторів країни боремося за своє право на чесну авторську винагороду, в тому числі підтримуючи закон №5572… Директор "ОКУАСП" та "УЛАСП" Нікін Олександр, здійснив завершений підкуп народного депутата з метою відтермінувати або взагалі зняти законопроект №5572 з повістки ВР. Підкуп Народного депутата відбувся, майже", – наголосив він.

За словами Тополі, "із компетентних джерел стало відомо, що половину суми для підкупу, а саме $50 тис. великодушно виділив нешановний містер Долінський. Який давно контролює декілька акредитованих організацій в інших сферах, і у якого прямо зараз триває обшук".

Хотів підкупити нардепа Ради: СБУ затримала "лобіста" шоу-бізнесу

Зазначимо, що "ОКУАСП" – Організація колективного управління авторськими і суміжними правами (приватна спеціалізована організація), а "УЛАСП" – громадська спілка "Українська ліга авторських та суміжних прав".

Нагадаємо, у жовтні 2020 року стало відомо, що екс-чиновник КМДА вигадав хитру схему з авторським правом і заробив 3 мільйони гривень.

Згодом повідомлялося, що СБУшники спіймали начальника відділу ДБР під час передачі хабаря. На час розслідування безпосередні керівники затриманого будуть відсторонені від своїх посад.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme