​​​​​​​Хто і чому в Україні отримує пенсію понад 90 тис. грн

У нашій державі станом на 1 січня 2022 року середня пенсія за віком становить 3 944,81 гривні, однак є категорія громадян, які отримують виплати у розмірі понад 90 тисяч гривень
 

Христина Макогон

Це, зокрема, судді, середній розмір довічного грошового утримання яких становить 90,8 тисячі гривень. За минулий рік пенсії суддів зросли на 33,6% (з 67,9 тисячі гривень). Нині середня пенсія суддів є найбільшою в Україні.

Про це пише Depo.ua із посиланням на дані Пенсійного фонду України.

Середню пенсію за віком в Україні отримують понад 8 мільйонів осіб. Виплати по інвалідності у розмірі 3 269,78 отримують майже 1,5 мільйонів українців.

Дещо більше становлять середні виплати в Україні у зв'язку з втратою годувальника 3 730,71 гривні. Їх отримує 637 669 українців.

За вислугу років платять у середньому 6 442,85 гривні 588 470 особам.

Найменшими є соціальні пенсії. Їхній розмір – 1 955,65 гривні. Отримують такі виплати 68 284 особи.

Пропонуємо порівняти, як змінювалися пенсії перелічених вище категорій громадян протягом останніх років. Це можна зробити за посиланням.

Чому судді отримують найвищі середні пенсії

Фото: Pixabay

Спеціальні пенсії за гроші Пенсійного фонду та Державного бюджету України виплачують окремим категоріям громадян. Зазвичай – залежно від роду зайнятості (судді, прокурори, народні депутати, вчені, митники...). Такі пенсійні виплати були передбачені ще у 1992 році. 

Їх вигадали тому, що у пострадянський час це був метод заохочення до роботи на посадах з низькими зарплатами. Спецпенсії регулюються 15 окремими законами. Відповідно, призначати або скасовувати їх може тільки Верховна Рада. Цікаво, що у 2016 році парламент спробував обмежити максимальні виплати суддям. Тоді Конституційний суд визнав це рішення неконституційним і повернув спецпенсії у вигляді довічного грошового

Судді мають право на довічне утримання в розмірі 50% від своєї зарплати, незалежно від рівня заробітку. Ще 30 років тому пенсія становила 80% від зарплати. Ця категорія отримує найбільшу середню пенсію.

Нагадаємо, раніше українцям пояснили, кому не зарахують страховий стаж за навчання для пенсії.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua