Кіберполіція почала розслідування щодо сайту "Миротворець"

Кіберполіція розпочала досудове розслідування через розміщення персональних даних на сайті бази "Миротворець"
 

Журналіст відділу новин
Кіберполіція почала розслідування щодо с…
Фото: Кіберполіція

Розслідування розпочате після звернення до правоохоронців уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової.

Про це інформує Depo.ua з посиланням на "Суспільне", яке наводить відповідь Кіберполіції на свій інформаційний запит.

"Справу порушили після звернення до правоохоронців уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової через внесення до бази "Миротворця" 13-літньої мешканки окупованої Луганщини Фаїни Савенкової", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що розслідування здійснюється за статтею 182 Кримінального кодексу України ("Порушення недоторканності приватного життя"). Максимальна санкція статті – арешт до шести місяців або позбавлення чи обмеження волі до п'яти років.

Як відомо, Савенкову внесли до бази "Миротворця" через участь у фестивалі "Зірки над Донбасом", який відбувся на окупованих територіях. Російська пропаганда використовувала Савенкову для звинувачення України у "воєнних злочинах" на Донбасі на рівні ООН та ЮНІСЕФ.

У Кіберполіції "Суспільному" повідомили, що надіслали запити "Миротворцю" щодо наявності в списках на їхньому сайті інших малолітніх та неповнолітніх дітей "з метою перевірки викладених у зверненні (Денісової) обставин".

Нагадаємо, 6 листопада Людмила Денісова звернулась до правоохоронців щодо внесення до бази "Миротворець" 12-річної мешканки окупованого Луганська Фаїни Савенкової. У своєму зверненні Денісова вказувала, що сайт порушує права дитини, публікуючи особисті дані Савенкової.

За словами омбудсмана, Україна взяла на себе зобов'язання перед ООН захищати дітей, яких торкається збройний конфлікт. Омбудсман вимагала вилучити дані про дитину з бази й закрити її.

Довідка: Сайт "Миротворець" був створений у 2014 році для збору даних про підозрюваних донбаських і кримських сепаратистів та іноземних громадян, що їх підтримують. Відповідну інформацію про цих осіб "Миротворець2 публікує на своєму сайті в розділі "Чистилище".

У МВС України неоднократно заявляли, що їхні структурні підрозділи не здійснюють підтримку роботи сайту "Миротворець".

Читайте також: Російська експансія через Тik Tok: Як пояснити нашій молоді, що не всі відосики безпечні

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme