Китайські науковці заговорили про необхідність третьої дози вакцини CoronaVac

Антитіла після антикоронавірусної вакцини CoronaVac виробництва китайської компанії Sinovac Biotech у більшості щеплених знижуються до нижчого, ніж "пороговий", рівень приблизно через 6 місяців після другої дози. При цьому третя доза вакцини різко нарощує рівень антитіл

Редактор стрічки новин
Китайські науковці заговорили про необхі…
Фото: Віктор Ляшко/Facebook

Про це йдеться в препринті до другої фази дослідження, яке провели китайські вчені, передає Depo.ua.

Науковці взяли на "пороговий" рівень середньогеометричний титр антитіл близько 8,0.

У рамках дослідження були взяти зразки крові у 150 розбитих на різні групи здорових дорослих 18-59 років і визначали титри нейтралізуючих коронавірус SARS-CoV-2 антитіл.

Дослідники з'ясували, що чим більше інтервал між дозами, тим вищі і/або стійкіші титри антитіл. Через шість місяців після імунізації 16,9% і 35,2% учасників, які отримали дві дози з інтервалом 14 і 28 днів відповідно, все ще мали рівень таких антитіл вище "порогу".

Коли учасникам давали третю дозу вакцини CoronaVac через 6-8 місяців після другої, рівні нейтралізуючих антитіл через 28 днів після "підсилювача" зростали приблизно в 3-5 разів проти рівнів, що спостерігалися через чотири тижні після другої дози – до середньогеометричних титрів близько 140.

Зазначимо, що захист від зараження коронавірусом і тяжкість протікання хвороби забезпечують не лише антитіла, а й клітинний імунітет, який також нарощується після CoronaVac та інших вакцин.

Нагадаємо, вчені виявили, що при комбінації антикоронавірусних вакцин від компаній AstraZeneca і Pfizer можна досягти високого рівня антитіл в організмі. Водночас перше щеплення треба робити препаратом AstraZeneca, а лише потім – вакциною Pfizer.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme