"Класичне політичне переслідування": У Порошенка заявили, що не братимуть участь в шоу за сценарієм Зеленського

Адвокат п’ятого президента Ілля Новіков повідомив журналістам, що справа проти Петра Порошенка від самого початку була політичною, і події навколо неї це підтверджують

Журналіст відділу новин
"Класичне політичне переслідування": У П…
Фото: Прес-служба "ЄС"

За словами юриста, Порошенко не братиме участь у шоу, сценарій якого пишеться на Банковій.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу "ЄС".

"Сьогодні ми приїхали до Апеляційного суду, і начебто через те, що не доставили матеріали справи, засідання не відбудеться. Мене вже заздалегідь "привітали" з днем народження, бо на мій день народження на 11 лютого перенесли це засідання. Дякую красно", – заявив Новіков.

За його словами, ця справа ніколи не була чисто юридичною, – це суто політична справа.

"Ми бачимо, що вона повністю перейшла у політичну площину, у площину піару. Ви ж розумієте, що це не якась спецоперація – привезти кілька папок з документами з Печерського суду, з Володимирської на Солом’янську до Апеляційного суду", – зауважив юрист.

На його думку, відбувається тиск на Офіс генерального прокурора.

"Ірина Венедіктова двічі пішла в одноденну відпустку, коли треба було підписати підозру Порошенку і коли треба було погодити клопотання про арешт Порошенка. А наразі вона нам каже – ні, всі гаразд, я повністю згодна з моїми підлеглими. Це не так. Ви це розумієте. Не ходять прокурори у відпустку одноденну, коли все так", – пояснив Новіков.

За його словами, влада хоче "зробити картинку, коли одночасно Порошенко з Медведчуком заходять до будівлі ДБР, щоб потім розповідати – ось дивіться, вони разом".

"Це їхній план і сценарій… Ще раз говоримо: Порошенко не співпрацюватиме з людьми, які планують ці картинки, ці сценарії і цей піар. Він уже дав показання у червні минулого року. Ці показання є. Якщо ДБР каже, що їм начебто бракує його показань – ні, у них є його показання", – наголосив Новіков.

Крім того, інший адвокат Порошенка Ігор Головань зазначив, що справа проти Порошенка – класичні політичні переслідування відповідно до практики ЄСПЛ.

"Адвокати нашого об’єднання кілька разів побували тут, ми клопотали про ознайомлення з усіма матеріалами, ми представили свої документи, ми познайомилися з апеляційною скаргою прокуратури і переконалися, що нічого нового там немає, жодних правових обґрунтувань для застосування запобіжних заходів проти Петра Порошенка там немає і бути їх не може. І ми були готові сьогодні представляти інтереси Петра Порошенка", – повідомив він.

Головань нагадав також, що, згідно з рішенням ЄСПЛ "ознаками політичних переслідувань є поспішні публічні заяви чиновників з оцінкою кваліфікації подій, які розслідуються, фактично дискредитація, бездоказова публічна оцінка діяльності опозиційної організації, приниження значення та ставлення до опозиції і особливе ставлення до розслідування".

"Тобто всі ці ознаки політичних переслідувань, які закріплені ЄСПЛ, ми бачимо тут зараз… Ми чули вчора, як речниця ДБР, яка проводила брифінг стосовно величезної трагедії, яка сталася у Дніпрі, все таки значну частину того брифінгу присвятила Порошенку. Тобто ми бачимо політичну вмотивованість, ми бачимо і те, що керується ця діяльність безпосередньо з владних офісів, з Офісу президента", – переконаний Головань.

Крім того, він пригадав, як "сам президент Зеленський в своєму інтерв’ю говорив про цю справу і давав свою оцінку".

"Ми знаємо, що народний депутат з провладної фракції на прізвище Дунда ще минулого року чітко озвучив план, коли буде так звана "підозра" зроблена, що вона буде зроблена "під ялинку", і це було зроблені в кінці грудня, як ми знаємо… Тобто ми бачимо класичні політичні переслідування, і це вже юридичні терміни, це вже терміни рішень ЄСПЛ, які, нагадаю, в Україні є джерелом права. Тому ще раз нагадаю: немає у Порошенка обов’язку давати показання відповідно до закону, немає у Порошенка обов’язку брати участь у процесуальних діях. І саме тому, керуючись у цих правах, ми не дамо здійснювати ці шоу. Обов’язок з’являтися є, поки діє ця незаконна ухвала Печерського суду, яка, ми сподіваємося, буде скасована. Однак жодної участі у шоу, яке вони чомусь називають процесуальними діями, не буде", – підсумував Головань.

Нагадаємо, 17 січня Порошенко повернувся в Україну з міжнародного турне, яке охоплювало п’ять країн. З аеропорту Порошенко поїхав у суд, який того дня обрати йому запобіжний захід так і не спромігся.

Після майже 12-годинного засідання слідчий суддя Олексій Соколов переніс засідання на 14:00 19 січня.

19 січня Порошенка відпустили під особисте зобов’язання. Водночас на лідера "ЄС" поклали обов’язки:

  • здати на зберігання до відповідних органів державної влади документи, що дають право виїзду за кордон;

  • прибувати за кожною вимогою до органу досудового розслідування, прокурора, слідчого судді, суду;

  • не відлучатися з міста Києва та Київської області без дозволу слідчого, прокурора або суду;

  • повідомляти слідчого, прокурора або суд про зміну свого місця проживання та/або роботи.

Дещо згодом Київський апеляційний суд визначився з датою розгляду апеляції на запобіжний захід Порошенку. Засідання у цій справі мало відбутися 28 січня, однак в цей день його перенесли на 11:00 11 лютого через те, що матеріали кримінальної справи не прийшли із Печерського районного суду міста Києва до Апеляційного.

Довідка: 20 грудня Порошенку висунули підозру у державній зраді у справі про постачання вугілля з непідконтрольного Донбасу. Кримінальну справу проти політика порушили на тлі забезпечення України вугіллям в умовах військового протистояння 2014-2015 років.

Згодом адвокат Порошенка Ігор Головань повідомив, що Офіс генерального прокурора подав до Печерського районного суду Києва клопотання про арешт майна Порошенка.

6 січня Печерський суд підтримав клопотання Офісу генпрокурора щодо арешту майна Порошенка. Відповідну ухвалу суду було оголошено під час судового засідання. Інформацію про арешт майна Порошенка підтвердили і в Офісі генпрокурора.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme