У МОЗ пояснили, чому не можна змішувати вакцини Moderna або Pfizer з CoronaVac

Головний санітарний лікар Ігор Кузін розповів, чому не можна змішувати вакцини проти коронавірусу від виробників Moderna або Pfizer з CoronaVac

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
У МОЗ пояснили, чому не можна змішувати…
Фото: Рixabay

Про це Кузін розповів у інтерв'ю "Українській правді", передає Depo.ua.

За його словами, змішування препаратів не є вибором пацієнта. На це повинен впливати виключно лікар, який скеровує на вакцинацію.

"Лікуючий лікар має прийняти обгрунтоване рішення про можливість змішування вакцин і відправити людину в пункт щеплення або центр вакцинації, де ця вакцина є в наявності", — заявив Кузін.

Він зазначив, що лікар може ухвалити таке рішення лише в кількох випадках. Наприклад, несприятлива подія після першого щеплення, або гуманітарні проблеми.

Кузін додав, що комбінувати можна або мРНК-вакцини – тобто перше щеплення Moderna, друге – Pfizer або навпаки. Інші варіанти змішування вакцин зараз в Україні не передбачені. Втім, вже у серпні можна очікувати більшої варіативності змішаного щеплення, але виключно за відповідним направленням лікуючого лікаря.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що МОЗ хоче дозволити робити друге щеплення вакциною Pfizer, якщо перше відбулося за допомогою препаратів AstraZeneca або Moderna.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme