"Копіпаст з газет 39 року": Як МЗС Росії назвав напад на Польщу після початку Другої світової "визвольним походом"

Російське зовнішньополітичне відомство своїм постом в стилі радянської пропаганди викликало бурхливу міжнародну реакцію

Михайло Хомченко

На офіційній Twitter-сторінці МЗС Росії з'явився пост, присвячений річниці вступу СРСР у Другу світову війну. Початок реалізації плану Молотова-Ріббентропа відомство Сергія Лаврова назвало радянським кліше "визвольний похід".

Ці слова викликали бурхливу реакцію користувачів соцмереж, передає Depo.ua із посиланням на Twitter МЗС Росії.

Позицію міністерства розкритикували люди не тільки з Росії, а і з Польщі, Білорусі, та України.

Українці порівняли слова посту МЗС Росії із стилем радянських газет 1939 року, де захоплення східної Польщі також називали "визвольним походом".

Відреагував навіть відомий російський політик, екс-мер Єкатеринбургу Євген Ройзман.

Нагадаємо, що "пакт Молотова-Ріббентропа" – це договір між Радянським Союзом та Німеччиною, підписаний 23 серпня 1939 року у Кремлі, в присутності секретаря ЦК ВКП(б) та фактичного диктатора Радянського Союзу Йосипа Сталіна.

У цьому договорі про ненапад були таємні статті, які стосувалися розділу сфер впливу двох тоталітарних держав у Східній Європі. Зокрема, Польщу, згідно із цими статтями, планувалося розділити на дві частини, східна із яких переходила до СРСР.

Початок втілення цього плану датується 1 вересня, коли на Польщу напала націонал-соціалістична Німеччина, та 17 вересня, коли східні регіони Польщі почав окупувати комуністичний СРСР. Внаслідок цього Польща на кілька років зникла з політичної мапи світу, а Радянський Союз на захоплених територіях західної України та Білорусі почав терор, знищуючи усіх, хто не був прихильним до окупантів.

Наявність таємної частини пакту спростовувалася Радянським Союзом до кінця 80-х років. Тільки за останнього генерального секретаря ЦК КПРС Михайла Горбачова існування угоди про розділ Польщі було визнане.

А в мережі фотокопії "пакту Молотова-Ріббентропа" з'явилися 2019 року.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua