Країни Балтії вимагають нових санкцій проти Білорусі через мігрантів

Напередодні саміту НАТО прем'єр-міністри Литви, Латвії та Естонії зробили спільну заяву, в якій закликали запровадити додаткові санкції проти Білорусі за організацію нелегальної міграції до Євросоюзу
 

Журналіст відділу новин

У заяві йдеться, що прем'єр-міністри країн Балтії рішуче засуджують всі спроби Білорусі використовувати нелегальну міграцію для надання політичного тиску на ЄС і його держав-членів.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на заяву Литви, Латвії та Естонії.

"Стрімко погіршується ситуація на зовнішньому кордоні ЄС вимагає швидкої, жорсткої і рішучої відповіді білоруському режиму, а також активізації дипломатичної, фінансової та технічної підтримки Литви. Переговори ЄС з країнами походження нелегальної міграції мають першорядне значення",а – йдеться в спільній заяві прем'єр-міністрів країн Балтії.

Заява закликає Раду ЄС і партнерів розширити індивідуальні та секторальні санкції щодо білоруського режиму, а також встановити новий режим санкцій щодо всіх сторін, залучених в спонсороване державою використання потоків нелегальної міграції.

Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте підкреслила, що зовнішній кордон ЄС з сусідом, що знаходиться під контролем диктатора, не може обійтися без фізичного бар'єру, і Литва не бачить альтернативи його будівництву.

"Наша принципова позиція полягає в тому, що ЄС повинен інвестувати у зміцнення захисту своїх зовнішніх кордонів. Відповідальність за захист зовнішніх кордонів ЄС не може лежати тільки на державах-членах – це спільна відповідальність всього ЄС", – заявила вона.

Інгріда Шимоніте підкреслила, що вся відповідальність за незаконне ввезення мігрантів і наслідки цього злочину лежить на білоруському режимі, оскільки його Державні установи та прикордонні служби безпосередньо сприяють його організації.

Нагадаємо, 9 липня Литва натягнула на кордоні із Білоруссю колючий дріт .

10 липня естонська поліція прибула в Литву для захисту кордону від мігрантів з Білорусі.

Того ж дня Литва повідомила, що хоче виділити 42 млн на зміцнення кордону з Білоруссю і вдосконалення системи спостереження.

Довідка: Конфлікт між Литвою та Білоруссю спалахнув навесні 2021 року. 

Цьому передували скандальні заяви де-факто президента Білорусі Олександра Лукашенка, які він зробив наприкінці травня. Лукашенко повідомив, зокрема, що перестане стримувати рух мігрантів через свою країну до Литви через санкції, які проти нього запровадив Європейський Союз. 

Ситуація загострилася на початку липня. Тоді самопроголошений президент Білорусі провів на кордоні з Литвою "антитерористичну" операцію, в результаті якої нібито знешкодив литовський безпілотник із вибухівкою.

2 липня уряд Литви запровадив у країні надзвичайну ситуацію через небачену досі кількість випадків порушення державного кордону. 

6 липня у Мінську вирішили зменшити дипломатичне представництво Литви в Білорусі до мінімуму.

8 липня стало відомо про те, що Литва висилає з країни білоруських дипломатів.

9 липня міністр внутрішніх справ Агне Білотайте повідомила про те, що 500 нелегальних мігрантів із Білорусі  тимчасово розмістили в самоврядуванні Ігналінськго та Варенського районів, міст Алітуса, Алітуського і Лаздіяйского районів.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme