"Крим та Донбас — це Україна": Президент Сербії заявив, що не підтримує вторгнення рф

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що його країна не підтримує вторгнення росії в Україну, а окуповані Крим, Донецька та Луганська області є частиною України

Журналіст відділу новин
"Крим та Донбас — це Україна": Президент…
Александар Вучич

Про це він розповів в інтерв'ю Bloomberg, передає Depo.ua.

"Ми з самого початку говорили, що не можемо підтримати вторгнення росії в Україну. Для нас Крим — це Україна, Донбас — це Україна. Так і залишиться", — сказав Вучич.

Він наголосив, що хоч у Сербії та росії "традиційно хороші стосунки", це не означає, що серби підтримують кожне окреме рішення чи більшість рішень, які надходять із кремля. Вучич додав, що Сербія "не завжди радіє деяким позиціям росіян".

Зазначимо, раніше російська приватна військова компанія "Вагнер", засновником якої є "кухар путіна" євген пригожин, почала вербувати людей до своїх лав у Сербії. Відповідне оголошення опублікували у сербській службі Russia Today.

14 січня в Белграді з'явився мурал на честь ПВК "Вагнер", який через день зафарбували.

У відповідь Вучич наголосив, що законодавство Сербії забороняє громадянам брати участь у бойових діях в інших країнах. Він також засудив оголошення ПВК про приймання добровольців.

"Що ви робите з Сербією? Чому телефонуєте комусь із Сербії, коли знаєте, що це суперечить нашим законам?" — сказав Вучич.

Зазначимо, Сербія — прихильна до росії держава: згадки про неї постійно присутні в місцевих виданнях і на телебаченні. Між двома країнами існує безвізовий режим, проводяться спільні військові навчання, інтеграція культури. Між країнами дуже тісні економічні відносини, зокрема діє угода про вільну торгівлю. 

З початку повномасштабної війни рф проти України Сербія попри санкції ЄС погодила з росією новий контракт на постачання газу, а президент Вучич заявив, що принципово не скасовуватиме авіарейси до рф. Водночас він заявив, нібито Україна та якась країна ЄС стоять за фейковими повідомленнями про "мінування" рейсів. У МЗС України ці звинувачення відкинули й назвали безпідставними.

Попри дружні стосунки з росією влада Сербії прагне вступу країни до ЄС. У 2009 році країна офіційно подала заявку на членство, а у 2012-му стала кандидатом на вступ до ЄС. Зараз тривають переговори.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme