Критика реформи шкільного харчування: Омбудсмен почала перевірку шкіл по всій Україні

Офіс омбудсмена розпочинає моніторинг закладів освіти у всіх регіонах України щодо стану реалізації реформи шкільного харчування

Редактор стрічки новин
Критика реформи шкільного харчування: Ом…
Фото: МОН

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова відреагувала на дискусію у суспільстві щодо впровадження реформи харчування у школах України.

Відповідний допис з'явився на сторінках омбудсмена у соцмережах, передає Depo.ua.

Денісова наголосила, що забезпечення права дітей на здоровий розвиток неможливе без налагодження збалансованого, здорового та достатнього харчування.

"Виховання у дитини корисних харчових навичок формуються насамперед завдяки родині. Однак не можна ігнорувати вплив шкільного середовища на харчові вподобання учнів. Адже через те, що більшість свого часу діти проводять у закладах освіти, один або більше прийомів їжі припадають саме під час навчання. Діти повинні отримувати корисну їжу відповідно до їхніх потреб. Саме тому втілення реформи системи харчування в закладах освіти є одним із важливих кроків у забезпеченні права дітей на здоровий розвиток", – йдеться у повідомленні.

Омбудсмен також висловила свою підтримку ініціативі першої леді України Олени Зеленської щодо формування системи здорового харчування в школах. Адже це, на думку Денісової, запорука здоров’я молодого покоління.

"Наголошую, що одними із головних завдань цієї реформи є формування корисних харчових звичок у дітей та усунення застарілих підходів до приготування та подачі страв. Також важливо подолати усталені стереотипи щодо смаку, видів та якості продуктів у шкільній їдальні. Водночас урізноманітнення страв у шкільному меню повинне відбуватися із суворим дотриманням закріплених законодавством вимог. При цьому звертаю особливу увагу на необхідність дотримання правил і норм безпеки харчування", - зазначається у дописі.

Денісова зауважила, що останнім часом в ЗМІ дедалі частіше з’являється резонансна інформація стосовно порушення прав дітей на здорове та безпечне харчування.

"Упродовж 2021 року Держпродспоживслужбою зафіксовано 142 випадки невідповідності харчових продуктів, які використовувалися для приготування страв у закладах освіти, параметрам безпечності за мікробіологічними показниками. Крім того, за інформацією ЗМІ, деякі з батьків залишаються незадоволеними стравами, якими харчуються їхні діти", - зазначила омбудсмен та поінформувала про початок перевірки шкіл по всій Україні.

Про результати моніторингу омбудсмен обіцяє повідомили згодом.

Людмила Денісова про реформу шкільного харчування

Нагадаємо, реформа шкільного харчування є ініціативою першої леді Олени Зеленської. Активна робота над змінами тривала останній рік. Мета реформи – змінити не лише саму культуру харчування українців, а і їхні харчові звички.

Роз'яснення про нові норми харчування почали діяти з 1 січня. До цього діяли норми харчування від 1956 року.

Реформа передбачає, зокрема, удосконалення шкільного меню: обмеження кількість солі та цукру, жирів рослинного й тваринного походження та субпродуктів, при цьому збільшено кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.

Оновлене меню містить 160 різноманітних страв. Зокрема, тепер в меню є пастуший пиріг, синабон з корицею, бефстроганов, лобіо, фріттата, курячі нагетси, ньокі тощо.

Реформа шкільного харчування зіткнулася з хвилею критики. Батьки багатьох дітей скаржаться, що їжа у їдальнях стала несмачною або повідомляють про суттєве зменшення порцій.

Читайте також: Реформа шкільного харчування: Батьки критикують несолодке какао, а Клопотенко радить, що робити, якщо нове меню ігнорують

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme