Куди скаржитися, якщо у вакансії пропонують роботу з порушенням закону

В Україні з 8 січня почали діяти правила, які зобов'язують роботодавців не вказувати у вакансіях певні дані про кандидата

Журналіст стрічки новин
Куди скаржитися, якщо у вакансії пропону…
Ілюстративне фото. Джерело: Рixabay

Так, роботодавцям загрожує штраф у випадку пропонування роботи лише жінкам, або лише чоловікам, чи висуванні вимог до тієї чи іншої статі.

Про це пише Depo.ua з посиланням на урядовий портал.

В описі вакансій заборонено вказувати дані кандидата, що стосуються віку, статі, національності, місця проживання. Однак є виключення. Це не стосується випадків, коли йдеться про специфічну роботу, тобто таку, яка може виконуватися виключно особами певної статі.

Якщо ж це правило буде порушено, то роботодавець повинен буде сплатити штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати. Нині вона становить 6500 гривень. Тобто сума штрафу становитиме – 65 тисяч гривень.

Поскаржитися на невиконання вимог законодавства можуть і самі шукачі роботи. У випадку виявлення порушення – скаргу можна подати до Державної служби праці України. Роботодавець має внести гроші до держбюджету за місцем державної реєстрації юридичної особи або ФОП впродовж 15 днів з моменту отримання розпорядчого документа. Якщо не сплатити штраф чи не оскаржити його, штраф знімуть через суд.

Нагадаємо, закон про внесення змін до закону "Про рекламу" щодо протидії дискримінації за ознакою статі президент України Володимир Зеленський підписав 10 вересня 2021 року.

Повідомлялося також, що в Україні стало менше безробітних. Відомо, що безробітні можуть отримувати субсидії на оплату комунальних послуг, однак не всі можуть розраховувати на державну допомогу. Можливість нарахування субсидії залежить від причин безробіття.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme