Кулеба прокоментував шантаж Росії щодо експорту газу

Заява президента Росії Володимира Путіна про готовність розпочати поставки газу по "Північному потоку-2" наступного ж дня після отримання відповідного дозволу від німецького регулятора є шантажем і використанням газу як зброї
 

Журналіст відділу новин
Кулеба прокоментував шантаж Росії щодо е…
Фото: МЗС

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба очікує на чітку позицію Німеччини з цього приводу.

Про це заявив він заявив на спільній із молдовським колегою Ніколає Попеску прес-конференції у Києві, інформує Depo.ua.

"Це – шантаж, це використання газу як зброї у міжнародних відносинах. У спільній заяві США та Німеччини з приводу "Північного потоку-2" зазначено наступне: якщо Росія почне використовувати газ як зброю у міжнародних стосунках, то Німеччина почне вживати заходів у відповідь. Це вже відбувається, і ми, безумовно, очікуємо на чітку позицію Німеччини з цього привод", – заявив Кулеба.

Він додав, що позиція України щодо сертифакції "Північного потоку-2" залишається незмінною, а також нагадав, що "Нафтогаз" і оператор ГТС звернулися до німецької сторони із запитом про долучення до процесу сертифікації.

"Ми очікуємо на позитивне рішення. Безумовно, ми чули запевнення ЄС, що до "Північного потоку-2" буде застосовано третій енергетичний пакет. Всі ці елементи повинні надіслати Росії чіткий сигнал, що російський шантаж газом не просто є неприпустимим, а завжди отримуватиме гідну відсіч об'єднаної Європи", – заявив український міністр.

Нагадаємо, 21 жовтня Володимир Путін заявив, що Росія готова почати поставки газу по "Північному потоку-2" на наступний день після отримання відповідного дозволу від німецького регулятора.

Як відомо, 10 вересня російський "Газпром" оголосив про завершення будівництва газопроводу "Північний потік-2". 

13 вересня стало відомо, що німецький регулятор отримав всі необхідні документи для початку процесу сертифікації "Північного потоку-2". Federal Network Agency (Bundesnetzagentur) (BNA) розпочало процес сертифікації російського газопроводу "Північний потік-2", який може зайняти до чотирьох місяців. У процесі сертифікації, зокрема, буде брати участь польська нафтогазова компанія PGNiG.

1 жовтня у Кремлі не виключили, що терміни запуску "Північного потоку-2" будуть відкладені через зміну влади в Німеччині.

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme