Кулеба розповів, коли Арбітражний трибунал займеться справою про захоплення Росією трьох українських кораблів

Розгляд Арбітражним судом справи про захоплення Росією трьох українських кораблів у районі Керченської протоки 2018 року розпочнеться 11 жовтня
 

Журналіст відділу новин
Кулеба розповів, коли Арбітражний трибун…
Фото: МЗС України

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав цю справу визначальною не тільки для України та Росії, а й для світу.

Кулеба висловив упевненість у тому, що за цим позовом Росію притягнуть до відповідальності, передає Depo.ua із посиланням на Twitter міністра.

"Україна доводить фактами і юридичними позиціями, що абсолютний імунітет військових кораблів є основоположним принципом і обов’язком згідно з міжнародним морським правом, має дотримуватись всіма країнами, а його порушення караються", – зазначив Кулеба.

Арбітражний трибунал розпочне розгляд справи про захоплення українських кораблів Росією 11 жовтня

Нагадаємо, що 25 листопада 2018 року російські прикордонні кораблі здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України та захопили три українських кораблі - "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу".

Російський прикордонний корабель "Дон" протаранив буксир "Яни Капу". Внаслідок цього в нашого судна був пошкоджений двигун. "Дон" також отримав ушкодження.

Росія заблокувала Керченську протоку, відкрила вогонь по українських суднах через що "Нікополь" та "Бердянськ" втратили хід, а "Яни Капу" був змушений зупинитися.

Близько 20:50 за київським часом, катери разом з екіпажем були захопленні спецпідрозділами ФСБ Росії.

Російські силовики стверджували, що українські кораблі "порушили їх кордон". Українці ж говорили, що повідомляли росіян про прохід через Керченську протоку. І мали право згідно із угоди про спільне використання Азовського моря між Україною та Росією.

Міжнародна спільнота, зокрема голови МЗС країн ЄС, а також політики з США підтримали Україну.

П'ятий президент України Петро Порошенко звернувся до Росії з вимогою негайно звільнити українських моряків.

У ЗМІ з'явилися фотографії ушкоджень лівого борту катера "Бердянськ". Так, у рубці, покритою броньованою сталлю, утворився рваний отвір діаметром 20-30 см. Такий отвір міг з'явитися через потрапляння снарядів 30×165 мм зенітної автоматичної гармати АК-630 росіян. Експерти зробили висновки, що військові країни-агресора вели вогонь на ураження екпіпажу катера. 

Згодом ЗМІ оприлюднили список 24 українських моряків, які перебувають в полоні у російських окупантів.

27 листопада окупаційний суд Сімферополя арештував 15 моряків, а 28 листопада - обрав запобіжний захід у вигляді арешту в СІЗО ще дев'яти українським морякам, захопленим в полон у Керченській протоці.

7 вересня 2019 року відбувся обмін полоненими між Україною і Росією за системою "35 на 35". Серед тих, хто повернувся в Україну, були й незаконно затримані 25 листопада 2018 року у Керченській протоці 24 українські моряки. Наразі ж в Україну повертаються і кораблі. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme