Литва хоче запровадити надзвичайний стан через білоруських нелегалів

Міністерство внутрішніх справ Литви хоче ввести режим надзвичайного стану в країні через навалу нелегальних мігрантів із Білорусі 

Олександра Мандровська
Журналіст відділу новин
Литва хоче запровадити надзвичайний стан…
Фото: Рixabay

Рішення набуде чинності, якщо його схвалять уряд і Сейм Литви.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на lrt.lt.

"Вільнюсу загрожує такий же наплив мігрантів, як сьогодні тисячі людей намагаються потрапити до Польщі. Ми дійсно спостерігаємо за тим, що відбувається на польсько-білоруському кордоні", – сказала міністерка внутрішніх справ Литви Агне Білотайте.

Вона додала, що Литва очікує на подібні вторгнення та атаки з боку Білорусі. 

"Тому всі наші установи максимально підготовлені, максимально готова наша армія". – особливо підкреслила пані міністр. 

"Враховуючи цю дійсно серйозну ситуацію, МВС пропонує ввести надзвичайний стан. Ця пропозиція має бути розглянута урядом", – додала Білотайте.

До слова, якщо режим НС в країні таки введуть, то він діятиме лише у прикордонних муніципалітетах Литви.

Нагадаємо, кілька годин тому міністр оборони Польщі Маріуш Блащак оголосив бойову готовність на кордоні з Білоруссю. Зараз у прикордонних регіонах чергують понад 12 тисяч солдатів. 

Довідка: У середині серпня на кордоні Польщі з Білоруссю почали встановлювати 418 км огорожі з колючого дроту.

На початку вересня Польща запровадила надзвичайний стан у населених пунктах поблизу кордону з Білоруссю, який, станом на сьогодні, діятиме до кінця листопада.

Не зважаючи на це, польські прикордонники неодноразово фіксували, що нелегальні мігранти нищать загородження, інколи за пасивної підтримки білоруських служб.

Щодня польсько-білоруський кордон намагається перетнути кількасот нелегальних мігрантів з Близького Сходу та країн Африки. Варшава звинувачує Мінськ у свідомому створенні міграційного тиску на спільному кордоні в межах гібридних дій проти Польщі та ЄС.

Така ж ситуація відбувається і на межі Білорусі з іншою країною ЄС – Литвою. Україна навіть відправила литовським партнерам гуманітарну допомогу у вигляді колючого дроту.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme