Литва назвала умову закриття кордонів із Білоруссю

Міністерка внутрішніх справ Литви Агне Білотайте назвала умови закриття пунктів пропуску на кордоні з Білоруссю

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Литва назвала умову закриття кордонів із…
Фото: Рixabay

За її словами, країна припускає закриття кордонів через міграційну кризу, якщо білоруські силовики не припинять звозити нелегальних мігрантів до кордону з Литвою.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на LRT.

"Ми постійно бачимо нові спроби мігрантів потрапити в Білорусь у вантажівках, і прийняте рішення посилити контроль транспортних засобів. Якщо ми побачимо, що така тенденція наростає, ми цілком реально допускаємо закриття пунктів пропуску", – наголосила Білотайте.

За її словами, від серпня литовські прикордонники запобігли перетину кордону близько 7000 мігрантів. Втім, передбачити можливі хвилі біженців важко, через дії де-факто президента Білорусі Олександра Лукашенка.

"Лукашенко – абсолютно непередбачуваний, ми не можемо передбачити, що йому збреде в голову. Наша справа – тиснути, на рівні ЄС та іншому, щоб Лукашенко, який організував цю кризу, поніс відповідальність за свої дії", – додала Білотайте.

Нагадаємо, що 8 листопада з Білорусі до Польщі вирушила велика колона мігрантів. За інформацією низки ЗМІ, її супроводжували озброєні люди. Повідомлялося, що сотні мігрантів сидять на схилах або стоять на дорозі до КПП "Брузги – Кузниця". Нелегали прагнуть потрапити через сусідню з Білорусією Польщу до інших країн Європейського Союзу

Міністр закордонних справ Польщі Петро Вавжик назвав те, що відбувається, провокацією білоруської сторони. Він упевнений, що "влада Білорусі прагне ескалації, яка призведе до загибелі людей щонайменше на одній зі сторін". Водночас міністр оборони Польщі Маріуш Блащак оголосив бойову готовність на кордоні з Білоруссю.

У військах територіальної оборони Польщі наголосили, що також підвищують рівень готовності для підтримки прикордонної служби країни.

Вранці 9 листопада до табору мігрантів на кордоні із Польщею наблизилася велика група силовиків. Білоруських спецпризначенців зафіксували польські військові. Ввечері того ж дня дві групи мігрантів таки змогли прорватися з Білорусі до Польщі. Однак усіх їх згодом заарештували.

10 листопада експерт із зовнішньополітичних питань фракції СДПН у Бундестазі Нільc Шмід запропонував залучити Україну до розв'язання проблеми біженців на білорусько-польському кордоні.

Читайте також: Коридор до Німеччини: Для чого Лукашенко збрехав мігрантам

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme