Лукашенко заявив про спроби України перекинути зброю мігрантам

Де-факто президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про контрабанду зброї з України нелегальним мігрантам

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Лукашенко заявив про спроби України пере…
Фото: Getty Images

За його словами, розрахунок був на використання мігрантами зброї проти польських прикордонників під час прориву кордону, що мало покласти початок конфлікту.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на БЕЛТА.

"І молодці КДБ: вони виявили спробу перекинути туди зброю, коли тільки замишляли, і ми почали охороняти цей табір. Я повинен сказати, що давно б уже зіткнення сталося на кордоні з Литвою і Польщею. Тому нам доводиться охороняти цей табір від проникнення зброї, яка йде із зони бойових дій, з України, через український кордон туди, на територію Білорусі", – наголосив він.

Лукашенко також зауважив, що був зафіксований факт трафіку зброї з Донбасу через російський кордон до Білорусі.

"За два роки один випадок, все інше йшло через український кордон. І почалося це до біженців", – зазначив він.

Нагадаємо, що 8 листопада з Білорусі до Польщі вирушила велика колона мігрантів. За інформацією низки ЗМІ, її супроводжували озброєні люди. Повідомлялося, що сотні мігрантів сидять на схилах або стоять на дорозі до КПП "Брузги – Кузниця". Нелегали прагнуть потрапити через сусідню з Білорусією Польщу до інших країн Європейського Союзу

Міністр закордонних справ Польщі Петро Вавжик назвав те, що відбувається, провокацією білоруської сторони. Він упевнений, що "влада Білорусі прагне ескалації, яка призведе до загибелі людей щонайменше на одній зі сторін". Водночас міністр оборони Польщі Маріуш Блащак оголосив бойову готовність на кордоні з Білоруссю.

У військах територіальної оборони Польщі наголосили, що також підвищують рівень готовності для підтримки прикордонної служби країни.

Вранці 9 листопада до табору мігрантів на кордоні із Польщею наблизилася велика група силовиків. Білоруських спецпризначенців зафіксували польські військові. Ввечері того ж дня дві групи мігрантів таки змогли прорватися з Білорусі до Польщі. Однак усіх їх згодом заарештували.

10 листопада експерт із зовнішньополітичних питань фракції СДПН у Бундестазі Нільc Шмід запропонував залучити Україну до розв'язання проблеми біженців на білорусько-польському кордоні.

Читайте також: Коридор до Німеччини: Для чого Лукашенко збрехав мігрантам

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme