Лукашенко заявив, що "не забронзовів" і готовий піти на спочинок

Де-факто президент Білорусі Олександр Лукашенко повідомив, буцімто пропоновані до Конституції країни зміни не робляться спеціально "під нього"

Журналіст відділу новин
Лукашенко заявив, що "не забронзовів" і…
Фото: Прес-служба ОП

Під час послання народу й парламенту Лукашенко наголосив, що двовладдя в Білорусі з новим законом нібито не буде, а сам він готовий "піти на спочинок".

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на росЗМІ.

За словами Лукашенка, всебілоруські народні збори "ні під кого не створюються".

"Тим більше під чинного президента. Ухвалите рішення – чинний президент піде на спочинок. Все, він вже зробив свою справу. Вважатимете за потрібне, щоб я ще щось зробив у цій країні – ви скажете", – заявив він.

Лукашенко додав, що "не забронзовів".

"Ви завжди можете прямо в лоб мені сказати, що я повинен робити або не робити", – додав він.

Читайте також: "Політичний заповіт" Лукашенка: Кому білоруський диктатор передав владу на випадок своєї загибелі

Крім того, Лукашенко зазначив, що двовладдя в Білорусії за нової Конституції не буде.

"Настав період, коли нам з вами треба навчитися жити за законом. Якщо ми будемо свято дотримуватися Конституції та законів, ніякого двовладдя не буде. Але взаємний контроль повинен бути, тому що ми не знаємо, хто буде наступним президентом", – сказав він.

Насамкінець Лукашенко заявив, що "всебілоруські народні збори стануть справжнім народним віче".

Нагадаємо, де-факто президент Білорусі Олександр Лукашенко запропонував змінити Конституцію країни, заборонивши представникам опозиції приходити до влади, ще у вересні 2021 року. У грудні текст змін до Конституції Білорусі з'явився у мережі.

У новій Конституції посилюються, зокрема, вимоги до кандидата на посаду президента Білорусі. Так, наступним президентом зможе стати громадянин не молодше 40 років, який не менше 20 років безпосередньо перед виборами проживав у країні (нинішні вимоги – не молодше 35 років і не менше 10 років проживання в Білорусі).

При цьому забороняється претендувати на найвищу посаду тим, у кого було громадянство іншої країни або посвідка на проживання.

Крім того, пропонується:

  • обмежити число президентських термінів двома (на сьогодні в Конституції Білорусі немає обмежень за термінами);

  • виключити з президентських повноважень призначення членів ЦВК, голів Конституційного, Верховного і Вищого господарського судів;

  • дозволити вводити режим НС при спробах "насильницької зміни конституційного ладу";

  • розширити підстави для зміщення президента Білорусі з посади (за станом здоров'я, за рішенням всебілоруських народних зборів, у разі держзради або іншого тяжкого злочину).

Водночас президента, який припинив повноваження, не можна буде притягнути до відповідальності за дії, пов'язані з виконанням повноважень.

Пізніше стало відомо, що в Білорусі визначили дату проведення референдуму щодо змін до Конституції. Він має відбутися 27 лютого.

Читайте також: Кишеньковий "суперпарламент" та російська ядерна зброя: Як Лукашенко змінює білоруську Конституцію

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme