"Мала пролитись кров": У МВС розповіли подробиці щодо затримання організаторів заворушень у Києві

У центрі Києва планували зібрати великий мітинг, під час якого готувалися провокації

Редактор стрічки новин
"Мала пролитись кров": У МВС розповіли п…
Фото: МВС

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський розповів подробиці щодо затримання осіб, які готували масові заворушення у Києві.

Про це він повідомив під час брифінгу, передає Depo.ua.

"Вчора у Києві була затримана група осіб, яка планувала масові заворушення у центрі української столиці. Планувалося зібрати до 5 тисяч осіб, з яких до 1,5 тисячі мали складати так звані тітушки, які мали влаштувати бійки з правоохоронцями", - зазначив Монастирський.

За його словами, організатори масової акції з самого початку запланували, що обов'язково мало бути насильство серед учасників цього мітингу.

"Мала пролитись кров. При цьому була заготовлена спеціальна в тому числі і бутафорська кров, яка внаслідок цих конфліктів з правоохоронцями мала начебто пролитися серед активістів. Були заплановані і зібрані групи медиків, які мали підійти в цей момент і засвідчити відповідні травмування псевдо-активістів, і показати це на всіх центральних телеканалах. Мав бути запланований підпал автомобільних шин, використовування вогнегасників і салютів", - розповів очільник МВС.

Він наголосив, що акція, яка готувалася, не має нічого спільного з мирними зібраннями, право на які гарантоване Конституцією.

"Резюмую дуже коротко, я є і залишаюся прихильником права на мирні зібрання, гарантовані Конституцією, але саме на мирні зібрання. Ця акція, яка планувалася заздалегідь, одразу була спрямована саме на насильницькі дії, саме на організацію масових заворушень. Нічого спільного з мирними акціями не мала з самого початку", - сказав Монастирський.

Міністр також розповів, як відбувається планування таких акцій. 

"Організатори з будь-якої політичної сили конфліктують з поліцією - є підрозділ спеціальний, поліція діалогую З ними проговорюються деталі акції для того, щоби уникнути непорозумінь чи жертв. В цьому випадку жодного контакту з поліцією не було, це була акція до 5 тисяч осіб, які планували зібрати саме для того, щоб розхитати і дестабілізувати ситуацію в Україні. На жаль, явища платних мітингів у нас є досить поширеним, це не перший проплачений мітинг, але саме цей мітинг з самого початку був спрямований на розбалансування внутрішньополітичної ситуації і на насильство проти правоохоронців та інших осіб, які беруть участь у мітингу", – розповів очільник МВС.

Він провів паралелі з подіями 2014 року у Донецьку, Луганську та Криму, коли до акцій протесту залучалися спеціальні люди, які прибули із Росії. Вони провокували насильство проти правоохоронних органів, тим самим підбурюючи інших громадян. 

За словами Монастирського, запланована на 31 січня акція, була лише першою із цілої низки подібних акцій, і це "чітко зафіксовано на відео- і аудіо-носіях". 

"Ці акції планувалося провести в низці міст Центральної України. Зокрема, це Сумська, Чернігівська, Полтавська і Черкаська області. Тобто, області в годині-півтора дороги до Києва", – сказав міністр. 

Нагадаємо, 30 січня поліцейські затримали групу зловмисників, які планували влаштувати масові заворушення у центрі Києва. 

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme