Медведчуку оголосили нову підозру: Що йому інкримінують

Голові політради ОПЗЖ Віктору Медведчуку оголосили підозру у новому злочині

Журналіст відділу новин
Медведчуку оголосили нову підозру: Що йо…
Фото: Сайт ОПЗЖ

У підозрі Віктору Медведчуку йдеться державну зраду та (ст. 111 ККУ) та сприяння діяльності терористичної організації (ст. 258-3 ч.1 ККУ).

Медведчука звинуватили у підриві енергетичної незалежності України, передає Depo.ua із посиланням на прес-службу СБУ.

Йдеться про період, коли Україна планувала купувати вугілля у Південнафриканській Республіці після того, як Росія окупувала частину Донбасу із шахтами, які там знаходяться.

У СБУ заявили, що Медведчук за допомогою неназваних "вищих посадових осіб України" створював перешкоди для постачання в Україну вугілля із ПАР.

Спецслужба заявляє, що у цій справі замішані також представники Національного банку та правоохоронних органів.

Після зриву постачання вугілля із Південної Африки Медведчук, зазначили у СБУ, організував нелегальне постачання вугілля із ОРДЛО. В цьому йому допомагали представники російської влади, зокрема, віце-прем'єр Дмитро Козак, помічник президента Росії Владислав Сурков та інші, а також члени так званих "ДНР" та "ЛНР".

Прокуратура вимагає обрати для Медведчука запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, з можливістю вийти під заставу розміром 1 млрд грн.

Нагадаємо, 2 вересня Медведчука, якого підозрюють у державній зраді, залишили під домашнім арештом до 31 жовтня.

Що відомо про справу Медведчука

11 травня ЗМІ повідомили про обшуки в будинку народного депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука в Києві. У Службі безпеки України (СБУ) підтвердили цю інформацію для низки видань.

При цьому народний депутат від "Європейської Солідарності" Олексій Гончаренко уточнив, що обшуки в київському будинку Медведчука ініціювали в межах розслідування справи про видобуток газу в тимчасово окупованому Росією Криму.

Згодом генеральний прокурор Ірина Венедіктова повідомила, що підписала підозру в держзраді двом народним депутатам – "М і К". Повні прізвища парламентарів повідомлено не було, однак виходячи із обставин справи, йшлося саме про підсанкційних нардепів від "Опозиційної платформи – За життя" Віктора Медведчука й Тараса Козака.

Пізніше стало відомо, що Медведчука звинуватили у кількох епізодах, які можна кваліфікувати як "антиукраїнська діяльність". Зокрема, йшлося про родовише "Глибока", документацію по якому Медведчук передав окупантам, зекономивши їм роки і гроші, які вони б витратили на розробку цього родовища самостійно.

Також голова СБУ Іван Баканов звинуватив Медведчука у передачі на Росію секретної інформації про прихований підрозділ ЗСУ.

Крім того, Медведчук, за словами Баканова, намагався створити цілу мережу із завербованих на Росії українців, щоб вести через них російську пропаганду на території України.

Венедіктова уточнила, що у кримінальних справах, які порушили щодо Медведчука, фігурував і його соратник Тарас Козак. Він зараз, нібито, перебуває на Росії і в Україну може й не повернутися.

Читайте також: Підбиті крила "голубів миру": Як ОПЗЖ восени гратиме з владою в опозиційність

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme