Меркель пригрозила РФ "активними діями", якщо та припинить транзит газу через Україну

Німеччина та США по-різному оцінюють наслідки добудови російського газопроводу "Північний потік-2", однак згодні в тому, що Україна повинна залишитися транзитним шляхом для природного газу

Редактор стрічки новин
Меркель пригрозила РФ "активними діями",…
Фото: President Biden/Twitter

Про це заявила канцлерка Німеччини Ангела Меркель під час спільного брифінгу з президентом США Джо Байденом, передає Depo.ua з посиланням на прес-службу Білого дому.

"Ми прийшли до різних оцінок того, що тягне за собою цей проект. Але дозвольте мені сказати дуже чітко: наша ідея полягає і залишається в тому, щоб Україна залишалася транзитною країною для природного газу", - заявила вона.

Меркель наголосила, що "Північний потік-2" є "додатковим проектом", який не повинен замінити транзит через Україну, та заявила, що у разі відмови від транзиту з боку Росії будуть "активні дії" від ЄС та США.

"Ми будемо активно діяти, якщо Росія не буде поважати право України як транзитної країни", - пообіцяла Меркель.

Байден, зі свого боку, заявив, що коли він обійняв посаду президента США, "Північний потік-2" вже був завершений на 90%.

"Запроваджувати санкції, схоже, не мало жодного сенсу. Було розумніше працювати з канцлеркою, щоб з'ясувати, як вона діятиме залежно від того, чи намагалася Росія якось шантажувати Україну", - пояснив американський очільник.

"Отже, канцлерка і я попросили наші команди вивчити практичні заходи, які ми могли б запровадити разом, і як енергетична безпека Європи або України зміцнюється чи послаблюється внаслідок дій Росії. Отже, побачимо", – підсумував Байден.

Також під час спільного брифінгу Меркель і Байдена, журналіст Андреас Кінаст запитав, якою буде реакція Німеччини у випадку, якщо РФ порушить свої зобов'язання, зокрема, припинить транзит газу через Україну. Меркель відповіла, що "Німеччина й уся Європейська комісія" обговорювали з Москвою і Києвом угоду, що гарантує здійснення транзиту газу через територію України до 2023 року. А після завершення договору, за словами Меркель, РФ мала б продовжити постачати газ в Європу через Україну, пообіцявши "активно діяти, якщо Росія не буде поважати право України як транзитної країни".

"Якщо цього не станеться, в нашому розпорядженні буде низка інструментів, не лише з боку німецької сторони, але й з боку Європи", - наголосила Меркель.

За її словами, раніше запроваджені проти РФ санкції через анексію Криму і порушення Мінських домовленостей показали, що ці інструменти є дієвими.

"У нас є можливості реагувати. Ми підтримуємо контакт з нашими європейськими друзями з цього приводу. Але якщо це станеться - я сподіваюся, нам ніколи не доведеться ухвалювати цих рішень - ви тоді побачите, що ми зробимо", - додала канцлерка ФРН.

Нагадаємо, Ангела Меркель наразі перебуває з візитом у Вашингтоні.. Це остання її поїздка до США на посаді канцлера Німеччини.

Президент України Володимир Зеленський заявив напередодні, що зустріч президента США Джо Байдена і канцлерки Німеччини Ангели Меркель може змінити майбутнє Європи. Він закликав лідерів США та Німеччини "не обмінювати цінності й безпеку на економічні інтереси" та не домовлятися про Україну без України.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme