UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

"Ми задавимо російських злочинців": Кулеба прокоментував справу проти Росії в Гаазі

Голова Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба прокоментував другий раунд дебатів між Україною та Росією щодо незаконного захоплення в Керченській протоці трьох українських суден у 2018 році

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
"Ми задавимо російських злочинців": Куле…
Фото: Permanent Court of Arbitration/Facebook

За його словами, українська сторона на суді вщент розбила російські маніпуляції, довівши, що у Кремлі послідовно намагаються уникати відповідальності за скоєне.

Позицію України в Арбітражному Суді в Гаазі захищала професійна юридична команда, повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу МЗС.

У відомстві наголосили, що українські дипломати і юристи довели суду, що Росія послідовна лише у прагненні уникнути відповідальності за свої дії. 

"Коли росіяни таранили "Яни Капу", вони реготали та кричали "Дави його!" Ми теж уміємо давити. Тільки не залізним бортом корабля. Ми давимо залізною логікою юридичних аргументів. І ми задавимо російських злочинців. Красиво та згідно з міжнародним правом", – наголосив Кулеба.

Міністр зауважив, що для цього Україна використовує три інструменти:

  • холодний юридичний розрахунок; 
  • залізні правові аргументи;
  • послідовну, систематичну роботу згідно зі Стратегією зовнішньополітичної діяльності України.

Окрім цього, очільник МЗС звернув увагу, що перемога України у справі щодо захоплення кораблів та взяття в полон наших моряків важлива для світу загалом. Адже буде сигналом для міжнародної спільноти та окремих держав того, що не можна порушувати правила.

Голова Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба прокоментував другий раунд дебатів між Україною та Росією щодо незаконного захоплення в Керченській протоці трьох українських суден у 2018 році

Нагадаємо, у понеділок, 11 жовтня, в Гаазі стартував перший раунд дебатів у справі про захоплення Росією українських моряків. Другий раунд дебатів сторін відбудеться 14 та 15 жовтня. Також зарезервовано дату 16 жовтня на випадок необхідності.

Довідка: 25 листопада 2018 року російські прикордонні кораблі здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України та захопили три українських кораблі - "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу".

Російський прикордонний корабель "Дон" протаранив буксир "Яни Капу". Внаслідок цього в нашого судна був пошкоджений двигун. "Дон" також отримав ушкодження.

Росія заблокувала Керченську протоку, відкрила вогонь по українських суднах, через що "Нікополь" та "Бердянськ" втратили хід, а "Яни Капу" був змушений зупинитися. Близько 20:50 за київським часом, катери разом з екіпажем (24 моряки) були захопленні спецпідрозділами ФСБ Росії.

Російські силовики стверджували, що українські кораблі "порушили їх кордон". Українці ж говорили, що повідомляли росіян про прохід через Керченську протоку. І мали право згідно із угоди про спільне використання Азовського моря між Україною та Росією.

Міжнародний трибунал з морського права 25 травня 2019 року зобов'язав Росію негайно звільнити всіх моряків і дати їм змогу повернутися в Україну, а також повернути кораблі.

7 вересня 2019 року між Україною і Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35, під час якого, зокрема, були звільнені 24 полонені моряки.

18 листопада 2019 року в акваторії Чорного Моря РФ передала Україні катери "Бердянськ", "Нікополь" та буксир "Яни Капу". 20 листопада вони прибули в порт Очаків.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme