Мільйони жителів Афганістану можуть померти від голоду: ООН б'є на сполох

Через посуху, громадянський конфлікт, пандемію та економічну кризу в Афганістані більш як половина населення країни зіткнулася з голодом
 

Журналіст відділу новин
Мільйони жителів Афганістану можуть поме…
Фото: ВПП

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН і Всесвітня продовольча програма (ВПП) підготували спільну доповідь.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на матеріали ООН.

У доповіді зазначається, що "доступ до продовольства" в країні ускладнений для 22,8 млн осіб.

"Афганістан сьогодні переживає одну з найтяжчих гуманітарних криз у світі. Цієї зими мільйони афганців будуть змушені обирати між міграцією і голодом, якщо ми не зможемо збільшити обсяги допомоги, що рятує життя, і якщо не вдасться реанімувати економіку", – зазначив виконавчий директор ВПП Девід Бізлі.

У доповіді зазначається, що понад половина афганців відчуватимуть гостру нестачу продовольства з листопада по березень, що потребуватиме термінового міжнародного реагування для запобігання гуманітарної катастрофи.

Сьогодні в Афганістані зафіксовано найбільшу кількість людей, які відчувають голод, за останні 10 років. Минулого місяця ВПП та і Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) попереджали, що без негайного втручання 1 мільйон дітей може померти від гострого недоїдання.

"Уперше від голоду страждають міські жителі в тих самих масштабах, що й представники сільських громад", – йдеться у доповіді.

Нагадаємо, 9 березня США почали виводити війська з Афганістану у рамках укладеної із радикальним рухом "Талібан" мирової угоди. Президент США Джо Байден вирішив повністю вивести американські війська з Афганістану, що залишилися в країні, до 11 вересня 2021 року.

Ісламістський антиурядовий рух "Талібан" відновив активну діяльність в Афганістані після виведення з країни іноземних військ. Дуже швидко таліби захопили більшу частину сільської місцевості й тепер націлені на ключові міста афганських провінцій.

15 серпня бойовики радикального руху "Талібан" заявили, що взяли під контроль всю територію Афганістану. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку після того, як бойовики взяли президентський палац в облогу, а згодом покинув країну.

4 вересня бойовики руху "Талібан" заявили про захоплення останньої непідконтрольної їм північної провінції Панджшер.

Читайте також: Війна на два фронти: Чому талібам не вдається встановити мир в Афганістані

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme