Мінінфраструктури повернули реєстр моряків, який захопили рейдери: Подробиці усієї історії

Кіберфахівці Служби безпеки передали Державний реєстр документів моряків до Міністерства інфраструктури

Журналіст стрічки новин
Мінінфраструктури повернули реєстр моряк…
Фото: Міністерство інфраструктури України

Як повідомив начальник управління Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк на брифінгу 3 серпня, реєстр використовували для корупційних схем.

Ілля Вітюк

Вітюк зазначив, що двом агентам, посередникам агентств, які займалися наймом моряків, повідомлено про підозру в одержанні неправомірної вигоди для подальшої передачі посадовцям Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків. До кримінальної відповідальності планують притягнути й інших причетних до цієї схеми осіб, пише Depo.ua із посиланням на прес-службу СБУ.

Чому держреєстр контролювали сторонні особи: подробиці скандальної історії

Наприкінці липня СБУ заявила про викриття масштабної злочинної схеми оформлення дозвільних документів моряків. Фактично державний реєстр перебував у володінні сторонніх приватних осіб. Це дозволяло зловмисникам незаконно оформлювати дозвільні документи й отримувати щороку 150 мільйонів доларів.

Це сталося тому, що Державний реєстр документів моряків фактично потрапив в руки приватних осіб. Морякам доводилося платити посередникам від 3 до 8 тисяч доларів, щоб отримати необхідну кваліфікацію. Ціна залежала від посади. Відповідно ніяких навчальних курсів або медичних обстежень моряки вже не проходили.

Посередники завантажували документи до реєстру, створювали позитивний результат тестування і підтвердження кваліфікації. Якщо ж моряк намагався самостійно пройти тестування і підтвердити кваліфікацію через особистий кабінет, йому затримували сертифікати кваліфікації або спотворювали результати тестування.

Як в Україні розв'язують цю проблему: що зміниться для моряків

Віце-прем'єр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що планується вдосконалити відповідний реєстр та інтегрувати його з Єдиним державним демографічним реєстром, Єдиною державною електронною базою з питань освіти, а також порталом "Дія".

За його словами, у новому реєстрі буде необхідна інформація про моряків: кваліфікаційні та документи про освіту, медичні сертифікати.

"Ведуться переговори про закупівлю Crew Evaluation System 6.0 – визнаної у світі системі комп'ютерного тестування моряків. Це дозволить морякам прозорим чином без хабарів отримувати необхідні послуги", – зауважив він.

Нагадаємо, що в Одесі СБУ викрила схему незаконного оформлення моряків ще в листопаді 2020 року.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme