Мінветеранів хоче здійснювати реабілітацію учасників війни за прикладом США

Міністерство у справах ветеранів планує вивчити досвід США та перейняти найсучасніші практики до системи психологічної реабілітації ветеранів війни
 

Журналіст відділу новин
Мінветеранів хоче здійснювати реабілітац…
Фото: Мінветеранів

Україна зараз розробляє стратегію Мінветеранів на найближчі роки.

Про це заявила міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна, повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу міністерства.

"У системі соціального захисту загалом і ветеранів зокрема ми маємо інституційну пам'ять ще радянських "собєсів". Переформатувати це – складна, але системна реформа, у якій має брати участь весь уряд. Поки не вдається подолати повністю усталені бюрократичні практики, але ми розуміємо, що пріоритетність в державі ветеранської політики існує. Це підтверджує керівництво держави на рівні президента, прем'єр-міністра країни, і нам це додає натхнення", – заявила вона.

За словами Лапутіної, Мінветеранів якраз розробляє стратегію міністерства на найближчі роки.

"Ми дивимось і на міжнародний досвід. У США аналог Мінветеранів за бюджетом другий після Пентагону. У них ще з часів війни у В'єтнамі багато ветеранів, і вони стикнулися з тим, що медична і психологічна реабілітація – одні з найважливіших кроків, щоб повернути людину до мирного життя. Майже кожний штат має сучасні реабілітаційні центри, є програми, за якими ветерани отримують допомогу. Ми хочемо цей досвід вивчити та імплементувати найсучасніші практики", – сказала Лапутіна.

За її словами, зараз Україна проходить важкий шлях будь-якої країни, яка стикалася з війною. Міністр зазначила, що країни у світі, які стикаються з війною, потім десь через 7-8 років наражаються на таку небезпеку, як збільшення кількості випадків ПТСР.

"Якраз зараз ми цей період проходимо. Так було в США, в інших країнах. Держава має приділяти цьому належну увагу. Зараз 7-8 рік війни, але тільки зараз в бюджетну декларацію було внесено розділ "державна політика у справах ветеранів". І це дуже важливо. Ми далі будемо проробляти з профільним комітетом ВР, з бюджетним комітетом, з міністерствами так, щоб забезпечити це фінансування", – додала Лапутіна.

Нагадаємо, 8 серпня, у Кривому Розі ветеран АТО підірвав себе бойовою гранатою на очах у поліцейських та нацгвардійців. Очевидці стверджують, що у дворі будинку чоловік почав погрожувати підірвати гранату, а коли переговори з поліцією зайшли у глухий кут, висмикнув запобіжне кільце і кинув її собі під ноги. У підсумку сам чоловік отримав важкі тілесні ушкодження, а також поранив трьох поліцейських.

Військова спільнота зійшлася на думці, що якби держава більш дбайливо ставилася до учасників бойових дій та їхньої реабілітації, цього інциденту могло би взагалі не бути.

Читайте також: Сувора реальність: Куди податися воїнам АТО після демобілізації

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme