"Могли б шантажувати весь світ": Арахамія шкодує, що Україна відмовилася від ядерної зброї

Голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія вважає, що Україна могла б "шантажувати весь світ", якби зберегла ядерний потенціал. На його думку, підписання Будапештського меморандуму стало "фатальною помилкою" України

Редактор стрічки новин
"Могли б шантажувати весь світ": Арахамі…
Фото: Давид Арахамія / Facebook

Таку думку нардеп висловив в ефірі телеканалу "Україна 24", передає Depo.ua.

Арахамія у відповідь на запитання про те, якими були основні стратегічні помилки президентів України, зазначив, що найбільшу помилку зробив перший президент України Леонід Кравчук, погодившись на Будапештський меморандум.

"У Кравчука, мені здається, фатальна помилка – позбутися ядерної зброї після підписання нічого не значущого меморандуму (Будапештського – ред.). У принципі, ми сьогодні всі успадковуємо цю велику помилку. Всіма іншими помилками всіх інших президентів можна просто знехтувати. Якби ми були ядерною державою, з нами б усі розмовляли б по-іншому, домовлялися б по-іншому. Якщо навіть на це йти, то йти треба було зовсім по-іншому", - вважає нардеп.

Водночас Арахамія зізнався, що не знає обставин підписання меморандуму, він додав, що зараз "легко розмірковувати, через стільки років".

"Але, мені здається, в той час потрібно було проявити наполегливість і хоча б інші документи (підписувати – ред.). Навіть якби не могли обслуговувати (ядерне озброєння, – ред.), ми могли б скоротитися, але все одно залишити ядерний потенціал. Ми могли б шантажувати весь світ, і нам би давали гроші на обслуговування, як зараз це відбувається в багатьох інших країнах", – вважає нардеп.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявив, що вважає невиконання умов Будапештського меморандуму після початку російської агресії проти України зрадою та великою помилкою. 

Довідка: Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, відомий як Будапештський меморандум, був підписаний 5 грудня 1994 року. Згідно з документом, США, Росія і Велика Британія зобов'язалися в обмін на відмову України від ядерної зброї поважати її незалежність, суверенітет та чинні кордони.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme