Монастирський розповів, кого покарали за помилки у санкційному списку "злодіїв у законі"

За помилки у санкційних списках РНБО щодо кримінальних авторитетів звільнили керівництво Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України

Редактор стрічки новин
Монастирський розповів, кого покарали за…
Фото: МВС

Національна поліція провела службове розслідування щодо 108 помилок у списках санкцій РНБО щодо кримінальних авторитетів. За результатами перевірки було звільнено низку посадовців Нацполіції.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський сьогодні, 22 жовтня, відповідаючи на запитання народних депутатів у Верховній Раді, передає Depo.ua.

"Була проведена службова перевірка, службове розслідування. Внаслідок чого було звільнено цілий ряд осіб з Національної поліції. Зокрема, керівництво Департаменту стратегічних розслідувань", – повідомив міністр.

Він також розповів, які саме помилки були допущені у санкційних списках.

"Міністерством внутрішніх справ було проведено оцінку виконання санкцій. І були виявлені технічні зміни у прізвищах, зокрема латиницею, – певні букви не відповідали тим даним, які знаходяться в закордонних паспортах цих громадян. Десь була змінена або не відповідала дата народження, десь було вказано інше громадянство. Всього таких технічних виправлень було зроблено 108", – сказав міністр.

При цьому Монастирський запевнив, що жоден з кримінальних авторитетів, проти яких РНБО ввела санкцій, не був виключений зі списків.

Після усунення помилок, за словами міністра, санкції будуть діяти "ще більш активно і ефективно".

"Ці помилки уже були передані до національного банку та до банківських установ. Для того, щоб були заблоковані відповідні рахунки цих осіб, у разі якщо вони не були заблоковані у зв'язку з цими технічними неточностями", – додав очільник МВС.

Нагадаємо, секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данилов на брифінгу в п'ятницю, 15 жовтня, заявив, що в рішенні РНБО, яке стосувалося санкцій щодо кримінальних авторитетів, була допущена помилка щодо 108 осіб. З'ясувалося, що при підготовці зазначених матеріалів порушення були допущені співробітниками МВС. 

Згодом Данілов пояснив, що йдеться не про помилкове внесення 108 людей до санкційного списку "злодіїв у законі", а про внесення до списків цих осіб з помилками. 

Довідка: У травні Зеленський оголосив про санкції проти 557 злодіїв у законі. Таке рішення ухвалила РНБО під час чергового засідання. Відомо, що 542 злодії в законі – це іноземні громадяни, і тільки 15 – громадяни України. Зеленський тоді ж поінформував, що кількість злодіїв у законі, які перебувають в Україні на волі, зменшилася з 34 до 17 осіб.

Через декілька тижнів троє людей, яких внесли у цей санкційний список, оскаржили рішення РНБО в Окружному адміністративному суді Києва. Зокрема, йдеться про уродженців Чеченської Республіки та громадян Росії Ясагова Адлана Умаровича, Ідрісова Мусліма Алімовича, Шаіпова Магомеда Увайсовича.

Читайте також: Помилилися 108 разів: Чому історія зі злодіями в законі ставить під сумнів інші рішення РНБО

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme