МОЗ наполягає, що перевірка COVID-сертифікатів не є розголошенням медичної таємниці

Перевірка правоохоронцями COVID-сертифікатів є законною і не є розголошенням медичної таємниці
 

Журналіст відділу новин
МОЗ наполягає, що перевірка COVID-сертиф…
Фото: Мінцифри

Правоохоронці можуть вимагати у громадян пред'явити COVID-сертифікат, не порушуючи при цьому закону.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу Міністерства охорони здоров'я України.

"Міністерство охорони здоров'я інформує, що згідно зі статтею 39-1 Закону України "Основи законодавства України про охорону здоров'я" пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров'я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, отримані при його медичному обстеженні. Тобто медична таємниця містить звернення до лікаря чи діагноз, а у документах про вакцинацію цих відомостей немає", – йдеться у повідомленні МОЗ.

Міністерство зазначає, що таким чином правоохоронці при перевірках дотримання карантинних правил можуть вимагати у громадян пред'явити COVID-сертифікат, не порушуючи при цьому закону.

"Норма про наявність документу про вакцинацію не поширюється на відвідування банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів на будь-якому рівні епіднебезпеки. Тобто у вказаних закладах ніхто не може перевіряти у відвідувачів наявність документу про щеплення", – наголосили в МОЗ.

Разом з тим у міністерстві нагадали, що чинні карантинні норми передбачають, що на червоному рівні епіднебезпеки працювати можуть лише ті громадські заклади, де 100% персоналу та відвідувачів вакциновані або мають негативний тест на COVID-19. Тому для того, щоб обмеження жовтого чи червоних рівнів не стосувались громадських закладів чи масових заходів, співробітники чи організатор мають перевірити відповідні документи у відвідувачів.

Нагадаємо, 6 листопада Кабінет міністрів змінив порядок формування та використання COVID-19-сертифікатів в Україні. Зокрема, скоротив термін дії міжнародних COVID-сертифікатів після одужання.

7 листопада протягом доби в Україні було виявлено 17 419 випадків зараження коронавірусною хворобою COVID-19.

Читайте також: Україна на карантині до 31 грудня: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme