МВФ закрив Афганістану доступ до своїх ресурсів

Міжнародний валютний фонд (МВФ) призупинив доступ Афганістану до ресурсів фонду, включаючи близько 440 мільйонів доларів нових валютних резервів

Надія Клочко

Причина в невизначеності щодо уряду країни після того, як таліби захопили контроль над Кабулом.

"Наразі в міжнародній  спільноті невизначеність щодо визнання уряду в Афганістані, внаслідок чого країна не може отримати доступ до СПЗ або інших ресурсів МВФ", - зазначив представник МВФ у заяві, надісланій електронною поштою, передає Depo.ua з посиланням на Reuters.

Заяву МВФ було зроблено на тлі тиску з боку Казначейства США, яке володіє контрольною часткою у Фонді, щоб гарантувати, що частка Афганістану в розподілі резервів спеціальних прав запозичення, запланованому на понеділок, не потрапить до рук Талібану.

МВФ має в понеділок завершити розподіл CПЗ на 650 мільярдів доларів - обмінної одиниці фонду, що заснована на доларах, євро, ієнах, фунтах стерлінгів та юанях - своїм 190 країнам-членам пропорційно до їхніх часток участі у Фонді.

Зазначимо, що у 2019 році МВФ призупинив доступ Венесуели до СПЗ після того, як понад 50 країн-членів відмовилися визнати уряд президента Ніколаса Мадуро після його суперечливого переобрання. МВФ також призупинив відносини з М'янмою після того, як військові захопили владу внаслідок лютневого перевороту.

Нагадаємо, 15 серпня бойовики радикального руху "Талібан" заявили, що взяли під контроль всі території Афганістану. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку після того, як бойовики взяли президентський палац в облогу, а згодом покинув країну

Жителі столиці Афганістану Кабула масово залишають захоплене "Талібаном" місто. Евакуюють із нього й іноземців та дипломатів різних країн.

Управління Афганістаном було передано раді, до якої увійшли глава Вищої ради по національному примиренню Абдулла Абдулла та екс-президент Карзай.

Згодом ця Рада передасть владу представникам радикального руху "Талібан".

Читайте також: Розстріляли мітинг і вбили жінок: Як живе Афганістан під талібами

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua