На лобіювання проти санкцій США щодо "Північного потоку-2" витратили понад $7,4 млн

На лобіювання газопроводу "Північний потік-2" (Nord Stream 2) витрачаються мільйони доларів

Редактор стрічки новин
На лобіювання проти санкцій США щодо "Пі…
Фото: ЕРА

Це ускладнює внесення санкцій проти "Північного потоку-2" до закону США про фінансування національної оборони на 2022 рік.

Про це йдеться в розслідуванні організації OpenSecrets, яка відстежує фінансування виборчих кампаній, а також справи, пов'язані з лобіюванням, передає Depo.ua.

Зазначається, що з початку 2020 року іноземні компанії, котрі беруть участь у будівництві газопроводу, витратили понад $7,4 млн на лобіювання "проти санкцій" та інших питань, пов'язаних з проектом.

Зокрема, понад $4,5 млн було заплачено лобістській фірмі Roberti Global, якою керує донор демократів і лобіст Вінсент Роберті. Він оприлюднив інформацію про лобіювання "питань, пов'язаних з позицією США стосовно "Північного потоку-2", включаючи потенційні фінансові санкції, що впливають на проект".

Також з початку 2020 року трубопровідна компанія заплатила BGR Group близько 1,3 млн доларів за лобіювання колишнього співробітника комітету Конгресу в закордонних справах Вокера Робертса.

П'ять іноземних компаній, які співпрацюють з "Газпромом" щодо будівництва газопроводу - австрійська OMV AG, Нідерландська Shell International, французька ENGIE й німецькі Wintershall та Uniper SE – найняли лобістів з McLarty Inbound для просування відповідної позиції Держдепартаменту й Ради національної безпеки. Загалом вони заплатили фірмі понад $840 тис. у 2020 році і $600 тис. - за перші три квартали 2021 року.

При, як вказується у розслідуванні, хоча "Північний потік-2" належить російській державній компанії, Кремль наполягає на тому, що газопровід є "комерційним проектом". І це дає змогу приховати від громадськості деталі лобіювання та імена урядовців, які до цього причетні. Лобісти приватних іноземних організацій можуть не розкривати інформацію, якщо головним бенефіціаром операції впливу не є іноземний уряд або політична партія.

Як зазначається, найбільше дискусій в Сенаті точилося саме довкола накладення санкцій на компанію-оператора Nord Stream 2 AG. Республіканці наполягають на включенні норми про санкції до законопроекту і звинувачують лідера сенатської більшості від демократів Чака Шумера в тому, що він не дає можливості проголосувати за відповідні поправки.

Нагадаємо, у травні президент США скасував санкції проти газопроводу "Північний потік-2", попри їх двопартійну підтримку. Держсекретар Ентоні Блінкен пояснив, що це має "відновити відносини з союзниками і партнерами в Європі".

Раніше Палата представників за двопартійної підтримки ухвалила поправку, яка передбачає санкції щодо російського газопроводу без можливості відхилення їх адміністрацією. Проте закон має бути схвалений Сенатом і підписаний президентом.

Читайте також: Нафтогазова зброя Путіна затупилася: Як агресія заважає Росії розбагатіти

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme