На яку пенсію можуть розраховувати українці, які не мають стажу або працювали неофіційно: Пояснення міністра соцполітики

Міністерка соціальної політики Марина Лазебна розповіла, чи варто сподіватися на допомогу від держави українцям, які не мають стажу або не працювали офіційно

Журналіст стрічки новин
На яку пенсію можуть розраховувати украї…
Фото: Depo.ua

Нині в Україні люди, які не працювали, працювали неофіційно або не змогли накопичити необхідних 15 років стажу до виходу на пенсію, отримують однакові виплати (рівні мінімальному прожитковому мінімуму).

Про це пише Depo.ua із посиланням на ТСН.

Так, за словами Лазебної, якщо у людини є страховий стаж, але для отримання права на пенсійні виплати його не вистачає (менш як 15 років), вона може розраховувати на мінімальний розмір пенсії. Розмір таких виплат прив’язаний до прожиткового мінімуму – нині це 1934 гривень. У народі така пенсія називається "соціальною". Однак такі виплати людині надходитимуть не з 60 років (як у особи з повним стажем), а в 63 роки.

На такий же розмір виплат може розраховувати людина, яка ніде не працювала офіційно (тобто в неї взагалі немає страхового стажу). Тоді вона буде отримувати допомогу, а не пенсію. Лазебна зазначає, що вона називається "державна допомога тим людям, які не мають права на пенсію". Її розмір також прив’язаний до прожиткового мінімуму (1934 гривень). Але почати отримувати її можна лише з 65-річного віку.

Водночас людина, яка не працювала взагалі або працювала неофіційно, не може розраховувати на підвищення такої допомоги.

"Зростання там буде дуже маленьке. Це просто мінімальна гарантія. Тому завжди краще йти на повноцінну трудову пенсію", – зауважила Лазебна.

Нагадаємо, раніше українцям розповіли, коли можна достроково вийти на пенсію. Відомо також, що у 2022 році в Україні заплановано 12 етапів підвищення пенсій для різних категорій населення. Очікується, що на початку наступного року середня пенсія становитиме 4 тисячі гривень.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme