Наближення України до НАТО: Зеленський дав низку доручень Кабміну, МЗС, Міноборони та СБУ

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України від 4 червня 2021 року, яким дав низку невідкладних доручень Кабінету міністрів, Міноборони, МЗС, СБУ та іншим державним органам

Журналіст стрічки новин
Наближення України до НАТО: Зеленський д…
Фото: ЕРА

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на відповідний указ №307/2021.

Зазначається, що контроль за виконанням рішення Ради національної безпеки і оборони, введеного в дію цим указом, було покладено на секретаря РНБО.

Про що йдеться в рішенні РНБО

  • Кабінету міністрів України доручають:

1. Проаналізувати у двомісячний строк стан виконання річних національних програм під егідою Комісії Україна-НАТО та за результатами вжити заходів щодо підвищення ефективності їх реалізації центральними органами виконавчої влади та іншими державними органами.

2. Опрацювати питання щодо утворення в центральних органах виконавчої влади та інших державних органах окремих структурних підрозділів з питань євроатлантичної інтеграції України.

3. Опрацювати у тримісячний строк питання щодо формування національної системи переходу сектору безпеки і оборони на стандарти НАТО з метою прискорення набуття Україною повноправного членства в НАТО.

4. Забезпечити у шестимісячний строк розроблення програм підвищення кваліфікації державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування з питань євроатлантичної інтеграції України.

5. Забезпечити ухвалення нормативно-правових актів, необхідних для повноцінної реалізації закону "Про оборонні закупівлі" та переходу на нову систему оборонних закупівель.

  • Міністерству оборони України доручають:

1. Вжити в установленому порядку заходів, необхідних для пролонгації дії меморандуму про домовленість між урядом України та організацією НАТО із зв'язку та інформації, яка представлена генеральним менеджером агенції НАТО зі зв'язку та інформації, стосовно співробітництва з питань консультацій, управління, зв'язку, розвідки, спостереження та рекогносцировки в межах програми НАТО "Партнерство заради миру".

2. У двомісячний строк унести на розгляд Кабінету міністрів пропозиції з удосконалення вимог стосовно фізичної безпеки, процесів внутрішнього контролю та процедур звітності щодо військового майна.

3. Вжити заходів з метою невідкладного призначення військового представника Місії України при НАТО.

  • Міністерству закордонних справ, Міністерству оборони, адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації, Службі безпеки, Службі зовнішньої розвідки за участю інших зацікавлених державних органів – погодити у тримісячний строк зі стороною НАТО питання розвитку практичної співпраці з Україною як партнером НАТО з розширеними можливостями, зокрема, за такими напрямами:

1. Забезпечення участі Збройних сил України, інших складових сил безпеки та сил оборони України в операціях, тренуваннях і навчаннях НАТО.

2. Активізація діалогу розвідувальних органів України з відповідними органами НАТО та держав – членів НАТО.

3. Організація обміну досвідом зі стороною НАТО щодо протидії гібридній війні, яка ведеться Російською Федерацією.

4. Налагодження роботи українських спеціалістів на додаткових посадах у штаб-квартирі НАТО, командних структурах та агенціях НАТО.

5. Забезпечення участі України у заходах НАТО з:

    – організації кібербезпеки, кіберзахисту та кібероборони;

    –  інформаційної безпеки та протидії дезінформації;

    –  протидії міжнародному тероризму;

6. Започаткування регулярних консультацій з державами, що мають статус партнера НАТО з розширеними можливостями, для обміну досвідом та кращими практиками взаємодії з Альянсом.

  • Міністерству розвитку громад та територій спільно з обласними державними адміністраціями – у тримісячний строк опрацювати та подати Кабміну для схвалення узгоджені пропозиції щодо пілотних регіональних проектів у сфері євроатлантичної інтеграції.

  • Адміністрації Державної прикордонної служби, Державній митній службі, Міністерству оборони – підготувати та подати у тримісячний строк на розгляд Кабміну узгоджені законодавчі пропозиції щодо спрощення прикордонного і митного контролю осіб військового і цивільного персоналу підрозділів збройних сил інших держав, їх особистих речей та зброї підрозділів збройних сил інших держав, які прибувають в Україну на підставах, визначених законодавством

  • Службі безпеки України доручають:

1. Продовжити супроводження у Верховній Раді проекту закону щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності СБУ.

2. Підготувати та внести в установленому порядку проект закону "Про безпеку класифікованої інформації" (нова редакція закону України "Про державну таємницю").

  • Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації за участю СБУ з метою забезпечення обміну інформацією з обмеженим доступом в електронному вигляді між державними органами України та відповідними інституціями НАТО до кінця 2022 року:

1. Забезпечити підготовку, погодження та впровадження організаційно-технічних рішень зі створення (розгортання) комунікаційно-інформаційних систем (інформаційно-телекомунікаційних систем) відповідно до стандартів НАТО, а також розроблення порядку експлуатації цих систем.

2. Розробити проект нормативно-правового акта щодо порядку отримання національними комунікаційно-інформаційними системами (інформаційно-телекомунікаційними системами), що створюються (розгортаються) згідно зі стандартами НАТО, акредитації (підтвердження відповідності) на обробку інформації НАТО з обмеженим доступом.

  • Віце-прем'єр-міністрові з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, голові Комісії з питань координації євроатлантичної інтеграції забезпечити постійне інформування президента, прем'єр-міністра, голови Верховної Ради та народних депутатів щодо стану та проблемних питань євроатлантичної інтеграції України, які потребують невідкладного вирішення.

Зазначимо, що ще кілька доручень РНБО – під грифом "таємно".

Нагадаємо, раніше стало відомо, що прем'єр-міністр Денис Шмигаль очікує на вступ України до НАТО і ЄС за 5-10 років.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme