НАБУ та АМКУ викрили змову компаній на майже півмільярда гривень

Національне антикорупційне бюро спільно з Антимонопольним комітетом викрили змову семи українських компаній на майже 500 мільйонів гривень

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
НАБУ та АМКУ викрили змову компаній на м…
Фото: НАБУ

Йдеться про корупційну змову між компаніями "Інфопульс Україна", "Сапран Україна", "САП Україна", "Бріг-Рітейл", "Агелес", "Беной" та дочірнє підприємство "Ітеллідженс". 

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу НАБУ.

Зазначається, що розслідування стосується постачання програмного забезпечення державним компаніям впродовж 2016-2019 років. Тендери оголошували такі структури як АТ "КБ "ПриватБанк", ДП "НАЕК "Енергоатом", ПАТ "Укргазвидобування", філія ГІОЦ ПАТ "Укрзалізниця", Національний банк України, Банкнотно-монетний двір НБУ й ДП "Поліграфічний комбінат "Україна".

Уточнюється, що компанії формально брали участь у тендері для забезпечення кворуму, готували документи для решти та погоджували цінові пропозиції між собою.

"Крім фінансових санкцій, компаніям, викритим на змові, також заборонили брати участь у публічних закупівлях упродовж трьох років", – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше АМКУ запідозрив "Ошадбанк" – разом із іншим державним банком, "ПриватБанком" – у зловживанні монопольним становищем. Йшлося про надання послуги еквайрінгу.

В АМКУ зазначили, що у 2018-2020 роках послуги еквайрінгу надавали близько 30 банків. Проте  саме АТ КБ "ПриватБанк" та АТ "Ощадбанк" мають можливість надавати послуги еквайрінгу з територіальним покриттям по Україні у повному обсязі. Відтак, найбільші торговці зазвичай обирають послуги одного чи одразу двох цих банків.

Комітет вважає, що таке становище двох банків має структурні ознаки монопольного на ринку послуг еквайрінгу.

Також "Ощадбанк" та "ПриватБанк" встановлювали завищені комісії за операціями, які не несуть витрати на інтерчендж.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme