НАБУ завершило розслідування про розкрадання газу на майже 200 млн грн: На лаві підсудних опиняться шість осіб

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили досудове розслідування розкрадання газу на суму 196,8 мільйона гривень

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
НАБУ завершило розслідування про розкрад…
Фото: Pixabay

Йдеться про використання родовища газоконденсату у Полтавській області, за заниженою схемою компанією "Аркона Газ-Енергія".

НАБУ та САП передали матеріали слідства стороні захисту для ознайомлення, повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу Бюро.

Зазначається, що серед підозрюваних у завдаванні державі збитків фігурують:

  • колишній заступник директора з виробництва, економіки та загальних питань Українського державного геологорозвідувального інституту;

  • колишня завідувачка сектору геолого-економічної оцінки ресурсної бази нафти УкрДГРІ;

  • експерт Державної комісії України з запасів корисних копалин та директор компанії "НПФ "Проєкт-Нафтогаз";

  • екс-директор "Аркона Газ-Енергія";

  • головний та провідний інженери "НПФ "Проєкт-Нафтогаз".

"Дії підозрюваних кваліфіковано за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) та ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) КК України", – йдеться у повідомленні.

За даними слідства стало відомо, що в період з 2016 по 2017 рік компанія "Аркона Газ-Енергія" неодноразово зверталася за отриманням дозволу на використання Свистунківсько-Червонолуцького газового родовища. У квітні 2017 року Полтавська обласна рада погодила її надання без проведення аукціону.

"Після цього учасники корупційної схеми розподілили ролі і розробили план щодо заниження суми збору за видачу зазначеного спецдозволу", – додали в НАБУ.

Для цього фігуранти використовували неіснуючі показники проєктних виробок газу і конденсату, капітальних вкладень і експлуатаційних витрат, у тому числі амортизаційні відрахування. В результаті початкова ціна дозволу була встановлена на рівні 3,8 мільйона гривень. При цьому вона повинна була становити 200,6 мільйона гривень.

У липні 2020 року НАБУ і САП повідомили організаторам корупційної схеми про підозру. Слідство встановлює й інших осіб, причетних до скоєння злочину. Розслідування в цій частині виділені в окреме кримінальне провадження.

Нагадаємо, 19 травня 2021 року співголова Фонду енергетичних досліджень Дмитро Марунич повідомив, що спроби ПАТ "Укрнафта" поставити під сумнів рішення Верховного суду та заблокувати розробку Свистунківсько-Червонолуцького родовища в Полтавській області — небезпечний сигнал для інвесторів.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme