Напад на журналістів: ексголова "Укрексімбанку" відбувся штрафом у 3400 грн

Голосіївський райсуд Києва 14 вересня оголосив вирок у справі про напад на знімальну групу "Схем" колишньому голові правління "Укрексімбанку" Євгену Мецгеру, ексдиректору департаменту банківської безпеки установи Ігорю Тельбізову та начальнику управління внутрішньої безпеки банку Олегу Осіпову. Усім призначили штраф

Журналіст відділу новин
Напад на журналістів: ексголова "Укрексі…
Євген Мецгер

Про це повідомляє "Радіо Свобода", передає Depo.ua.

Мецгера визнали винним у перешкоджанні роботі журналіста та призначили покарання — штраф у 3400 грн без позбавлення права обіймати певні посади.

Тельбізова та Осіпова визнали винними за статтями про перешкодження роботі журналіста та побої й мордування. Обидвом призначили штраф по 1700 грн кожному.

Про штраф без позбавлення права обіймати посади суд просили державні обвинувачі (прокурори). Адвокат журналістів Анатолій Попов, коментуючи рішення, зазначив, що суд "фактично виніс вирок у межах того, що просила прокуратура".

Мецгер зауважив, що після спілкування з адвокатами та прочитання рішення буде вирішувати, чи подавати апеляцію. Також він не виключив, що в майбутньому може обіймати державні посади.

"Якщо буде така нагода, буде в мене таке бажання, я буду потрібен державі — так, буду. Якщо не потрібен, то не буду. Але я вважаю, що в мене достатньо навичок, які можуть бути потрібні державі ще", — сказав ексголова правління державного банку.

Нгадаємо, журналісти-розслідувачі програми "Схеми" 4 жовтня 2021 року заявили про напад на знімальну групу в кабінеті голови правління державного "Укрексімбанку" Євгена Мецгера під час запису інтерв'ю з ним. Інцидент записали на аудіо. А відео працівники банку видалили, коли забрали в оператора камеру.

Наступного дня "Укрексімбанк" заявив, що журналістам ніхто не перешкоджав. Натомість знімальну групу "Схем" звинуватили в намаганні отримати банківську таємницю, що є порушенням закону, і в порушенні журналістської етики: мовляв, журналіст записував розмову, яка була "не під запис", і ставив неузгоджені запитання.

Окремо в банку переконували, що після цього журналіст з оператором "без жодних перешкод залишили приміщення банку з усією записувальною та освітлювальною технікою".

Докази, опубліковані "Схемами" згодом, це спростовують. Фахівці відновили відео, зняте журналістами в "Укрексімбанку" і видалене його працівниками. На ньому видно момент нападу та відбирання техніки.

Відтак Наглядова рада банку відсторонила Мецгера від посади, а пізніше — звільнила. Сам Мецгер після публікації відео перепросив перед журналістами.

Правоохоронці підозрюють Мецгера і директора департаменту інформаційної політики банку Володимира Пікалова в незаконному утриманні людей та перешкоджанні роботі журналістів. У листопаді 2021-го стало відомо, що закрили розслідування щодо незаконного утримання людей. Адвокати журналістів досі намагаються через суд його відновити.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme