Нардеп стверджує, що значна частина озброєнь і техніки до ЗСУ не доходить

Значна частина озброєнь і техніки, запланованих в Державному оборонному замовленні, до Збройних сил України не надійдуть
 

Журналіст відділу новин
Нардеп стверджує, що значна частина озбр…
Фото: Defense Express

Скільки б в Міністерстві оборони не переконували про виконання Державного оборонного замовлення (ДОЗ), ситуація у 2021 році гірша навіть за ту, що була у 2020 році.

Про це заявив народний депутат фракції "Голос" – член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін, повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу "Голосу".

За його словами, цього року бюджет на озброєння складає 22,4 млрд грн, і коли заступник міністра оборони каже про використання 17 млрд з цієї суми, то це не зовсім правда.

"Коли Міністерство оборони переконує, що значна частина цих коштів використана, це не відповідає дійсності. У Міністерстві оборони, на жаль, під виконанням ДОЗу розуміють використання коштів, а не реальне постачання озброєнь, передбачене планом оборонних закупівель. Наприклад, Міноборони замовляє умовні 40 БТР і вони, приміром, в грудні мають надійти ЗСУ. Але наприкінці року приходять з міністерства і кажуть, вони не виконують ці замовлення. Причини називають різні: ковід, хвороби серед підлеглих, невчасне фінансування, невиконання своїх зобов'язань підрядниками – і переносять виконання цього замовлення на пізніший термін. І уточнюють: "знаєте, БТР взагалі ми не отримаємо, давайте ми на ці гроші, щоб вони не згоріли, закупимо, наприклад, набої". Суми ніби закриваються і Міноборони вважає це виконанням ДОЗ. А з моєї точки зору – це невиконання ДОЗ, тому що БТР не поставили", – пояснив Рахманін.

Крім того, за словами Рахманіна, угоди, які зараз укладають, суперечать чинному законодавству.

"Відповідно до закону про оборонні закупівлі, цього року всі закупівлі – і відкриті, і закриті, відбуваються за допомогою електронного реєстру, який мав запрацювати найпізніше у березні поточного року, але так і не запрацював досі. Це означає, що всі угоди, які зараз укладаються, йдуть всупереч закону лише на підставі постанови Кабміну, яка не може бути вищою за закон", – зазначив нардеп.

За його словами, це не всі причини, через які ЗСУ вчасно не отримають озброєння і техніки.

"Є декілька важливих моментів, про які дуже рідко говорять: ми два роки стикаємося з ситуацією, що дати, зазначені в ДОЗ, не збігаються з тими датами в контрактах, які укладає Міноборони з самими виробниками. Чому так? За два роки ми так і не отримали відповіді. Я називаю це саботажем і іншого слова для цього знайти не можу. Чому ДОЗ зривається і, на превеликий жаль, буде зриватись? Тому що відповідальність не настає", – наголосив Рахманін.

Нагадаємо, 13 листопада 2020 року Офіс генерального прокурора ініціював інвентаризацію всіх договорів державного оборонного замовлення, у яких мають бути укладені офсетні контракти.

18 грудня 2020 року міністр оборони Андрій Таран заявив, що Міноборони виконало держзамовлення на 99,5%.

13 квітня Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки схвалив показники державного оборонного замовлення на 2021-2023 роки.

20 червня 2021 року стало відомо, що через зміни у законодавстві щодо оборонних закупівель на невизначений термін заблоковані всі закупівлі військових частин Збройних сил України на суму понад 200 тисяч гривень.

Читайте також: Біла книга 2019-2020: Чому українська армія отримала менше зброї при більшому фінансуванні

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme