Наступ "Талібан": Байден закликав уряд Афганістану "боротися за свою країну"

Американский президент нагадав лідера Афганістану, що чисельність їхніх військ більша, ніж у військ "Талібану"

Редактор стрічки новин
Наступ "Талібан": Байден закликав уряд А…
Фото: Pixabay

Президент США Джо Байден закликав офіційний Кабул битися свою батьківщину на тлі наступу "Талібан" в Афганістані та повідомлень про те, що бойовики контролюють вже 65% території країни.

"Афганські лідери повинні об'єднатися. Вони повинні боротися за себе, боротися за свою країну", – сказав Байден у розмові з журналістами в Білому домі, нагадавши, що афганські війська за чисельністю перевершують "Талібан", передає Depo.ua з посиланням на "Голос Америки".

Також президент США заявив, що не шкодує про своє рішення вивести американські війська з Афганістану. За його словами зазначивши, Вашингтон витратив за останні 20 років понад 1 трильйон доларів і втратив тисячі військовослужбовців в результаті перебування в цій країні.

Водночас Байден додав, що Сполучені Штати продовжують надавати афганським силам значну авіаційну підтримку, постачати продовольство, обладнання та виплачувати зарплату.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що сили "Талібану" контролюють уже 65% території Афганістану, також є загроза захоплення адміністративних центрів 11 провінцій.

За даними ЗМІ, афганські сили безпеки відступили в бік пустелі Келагі, де розташовується велика військова база, відкривши талібам доступ до міста Пулі-Хумрі - столицю північної провінції Баглан. Пулі-Хумрі став сьомим регіональним адміністративним центром, який перейшов за останній тиждень під контроль ісламістських бойовиків.

Президент Афганістану Ашраф Гані звернувся за допомогою до регіональних воєнізованих угруповань, з якими конфліктував протягом багатьох років. Він закликав мирних жителів захистити афганську демократію.

Сполучені Штати завдали кілька авіаударів в підтримку урядових військ. При цьому офіційний представник Міністерства оборони США Джон Кірбі визнав обмежений характер цієї допомоги.

Як відомо, 9 березня США почали виводити війська із Афганістану у рамках укладеної із радикальним рухом "Талібан" мирової угоди. Президент США Джо Байден вирішив повністю вивести американські війська з Афганістану, що залишилися в країні, до 11 вересня 2021 року.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme