Нацбанк виграв апеляцію у Коломойського у справі щодо націоналізації "ПриватБанку"

Апеляційний суд скасував рішення Окружного адміністративного суду міста Києва на користь олігарха Ігоря Коломойського щодо визначення пов’язаних з "ПриватБанком" осіб

Редактор стрічки новин
Нацбанк виграв апеляцію у Коломойського…
Фото: Depo.ua

Шостий апеляційний адміністративний суд 13 грудня скасував рішення ОАСК від 18 квітня 2019 року, яким було задоволено позов кіпрської Triantal Investments Ltd. та скасовано рішення Нацбанку від 13 грудня 2016 року про визначення пов’язаних з "ПриватБанком" осіб. Також суд закрив провадження в цій справі.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу НБУ.

"Національний банк вітає законне та обґрунтоване рішення суду апеляційної інстанції. Судом скасовано рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 18 квітня 2019 року, а провадження у справі закрито, оскільки відповідно до позиції Великої Палати Верховного Суду у справі № 826/20221/16 рішення Національного банку про визначення осіб пов’язаними не може бути оскаржене в суді жодної юрисдикції", – зазначив начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту Національного банку Віктор Григорчук.

У Нацбанку нагадали, що компанія Triantal Investments Ltd, підконтрольна колишньому акціонеру "ПриватБанку" Ігорю Коломойському, до націоналізації була власником 16,7362% акцій банку.

Нагадаємо, у квітні 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва ухвалив рішення у справі щодо процедури націоналізації "ПриватБанку", яким повністю задовольнив позов підконтрольної колишньому співвласникові банку Ігорю Коломойському кіпрської компанії Triantal Investments Ltd.

Зокрема, було задоволено вимоги позивача щодо скасування рішення Національного банку від 13 грудня 2016 року №105, яким було визначено перелік пов'язаних з "ПриватБанком" фізичних та юридичних осіб. Якби рішення суду не оскаржили і воно набуло чинності, колишні власники "ПриватБанку" могли б відновити свої права власності на цей банк.

Тоді в Нацбанку пояснювали, що рішення про перелік пов'язаних з банком осіб є одним з основних у процесі виведення у грудні 2016 року неплатоспроможного "ПриватБанку" з ринку за участю держави. В ході цього процесу було проведено процедуру "bail-in", що полягає в обміні коштів, пов'язаних з банком осіб на акції банку з подальшим продажем Міністерству фінансів.

Довідка: У грудні 2016 року "ПриватБанк" був націоналізований рішенням українського уряду. Компанія Kroll за результатами аудиту повідомила, що колишні менеджери "ПриватБанку" загалом вивели понад 5,5 мільярда доларів. Кредити, які видавав "ПриватБанк" юридичним особам, використовувалися для придбання активів та фінансування бізнесу ексакціонерів і груп пов’язаних із ними осіб в Україні та за кордоном. Схема діяла приблизно 10 років.

Зараз уже націоналізований "ПриватБанк" прагне відсудити в колишніх власників, як він стверджує, незаконно виведені кошти. Відповідна справа у Високому суді Англії та Вельсу буде розглядатися в березні 2022 року.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme