Нацрада може позбавити телеканал "НАШ" ліцензії: Що про це відомо

Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення на засіданні 2 вересня застосувала дві санкції за поширення мови ворожнечі щодо телеканалу "НАШ"

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Нацрада може позбавити телеканал "НАШ" л…
Фото: Pixabay

Телеканал отримав штраф та позов до суду про анулювання ліцензії. Ще три санкції було ухвалено проти телеканалу "Максі-ТВ", який проводив ретрансляцію передач з міністеркою юстиції часів Януковича Оленою Лукаш і Андрієм Пальчевським, що виходили у ті ж дні на телеканалі "НАШ".

Такі санкції передбачені у зв'язку з провокуванням у суспільстві ненависті, повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу Нацради.

Йдеться про моніторинг за 27 та 28 квітня 2021 року, а саме ток-шоу "Важливе". За даними Нацради, на передачі Лукаш стверджувала, що нинішня влада України і її союзники в боротьбі з російською агресією становлять загрозу та небезпеку для людей.

"Всю відповідальність за ведення бойових дій на Сході України Лукаш покладає на політичне керівництво України, а не на країну-агресора. Вона безапеляційно стверджує про небажання влади припинити цю війну, ставить під сумнів територіальну цілісність країни і навіть вдається до агресивних заяв, як-от: "України немає. Україна не суб'єктна", – йдеться у повідомленні.

Окрім цього, вона нав'язувала думку, яка поширюється російською пропагандою, а саме тезу про "процвітання фашизму в Україні". Також у лексиці Лукаш є провокаційні, образливі й дискримінаційні визначення стосовно людей, які живуть на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Водночас наголошується, що з боку працівників телеканалу не було спроб збалансувати однобічність та упередженість висловленої позиції та наведених аргументів. Повтор передачі відбувся без змін чи редакційної модерації і підтверджує, що ліцензіат свідомо надав платформу для поширення поглядів, які провокують ненависть і нетерпимість.

Тож Національна рада визнала порушення телеканалу "НАШ" норм законів.

"Телеканал упродовж місяця має сплатити у державний бюджет 119 544,75 грн, що становить 25% відсотків суми ліцензійного збору цієї компанії. Такі штрафні санкції передбачені чинним законодавством за найбільші порушення", – заявили у Нацраді.

Іншим рішенням регулятор застосував до мовника санкцію "звернення до суду про анулювання ліцензії". Таке рішення ухвалили за системне порушення законодавчих норм щодо поширення мови ворожнечі. Рішення стосувалося ефіру телеканалу за 7 і 8 травня 2021 року, де в програмі "П’ятниця. Вечір" брав участь Андрій Пальчевський, висловлювання якого провокують ненависть і дискримінацію за етнічним походженням та місцем проживання громадян України.

Нагадаємо, 19 серпня Національна рада з питань телебачення та радіомовлення вже ухвалювала рішення звернутися до суду із позовом щодо анулювання ліцензії телеканалу "НАШ".

Ще раніше канал "НАШ" отримав два попередження та два штрафи понад 200 тисяч гривень на засіданні 27 травня та 28 квітня. Крім того, канал отримував штраф у розмірі понад 228 тисяч гривень та два попередження на засіданні від 10 червня.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme